Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong pakt bij WK goud op 1500 meter & Azc Sint Annaparochie strijdt al maanden tegen open tuberculose | nieuws uit Friesland van 4 en 5 maart

Nieuws uit Friesland van 4 en 5 maart.

Nieuws uit Friesland van 4 en 5 maart.

Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong heeft in Heerenveen voor het eerst de wereldtitel veroverd op de 1500 meter. De 27-jarige uit Rottum was met een tijd van 1.53,54 ruim sneller dan Ragne Wiklund uit Noorwegen en Miho Takagi uit Japan. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 48 uur.

Rijpma-De Jong werd in 2021 wereldkampioene op de 3000 meter. Op die afstand kwam ze er afgelopen donderdag niet aan te pas en werd ze zevende. Ze veroverde zaterdag een zilveren medaille op de 1000 meter. Met overtuiging veroverde Rijpma-De Jong eerder dit seizoen de nationale en Europese allroundtitel en bij de NK afstanden was ze de beste op de 1500 en 3000 meter.

Azc Sint Annaparochie strijdt al maanden tegen open tuberculose

Naar nu pas bekend is geworden kampt het azc in Sint Annaparochie al een aantal maanden met (de gevolgen van) open tuberculose. Een kleine twintig personen - bewoners en medewerkers - werden positief getest.

De eerste patiënt werd in oktober opgenomen in het ziekenhuis. De GGD startte vervolgens met bron- en contactonderzoek. Bij vijftien personen werden antistoffen tegen de ziekte aangetroffen, vertelt Bert Wolters, tuberculosearts bij de GGD. ,,Dat wijst er op dat ze besmet zijn met de tuberculosebacterie.’’

De waterschapsverkiezingen gaan écht ergens over. En dit is waarom jouw stem nu zwaarder telt

De waterschapsverkiezingen staan voor de deur. Maar om nu te zeggen dat ze echt leven? Misschien wel de meest gestelde vraag over deze verkiezingen is waarom ze überhaupt bestaan. We stemmen toch ook niet voor de reinigingsdienst?

Onbekend maakt onbemind, maar de waterschapsverkiezingen gaan wel degelijk ergens over. Je kunt rustig zeggen dat ze het toneel vormen van een belangenstrijd tussen boeren, burgers en boswachters. Een strijd met als inzet veiligheid, waterkwaliteit en de besteding van 3,5 miljard euro aan belastinggeld. De verkiezingsuitslag is van directe invloed op onze leefomgeving én onze portemonnee.

Johan (53), de laatste slager op Ameland, moet noodgedwongen stoppen wegens personeelstekort

Ambachtelijk slager Johan de Jong (53) in Nes heeft een verregaand besluit genomen. Hij stopt er na veertien jaar mee. Ameland moet het vanaf 31 maart zonder slagerij doen. ,,Dit is niet meer vol te houden.”

De Jong had het nog niet aan de grote klok gehangen, maar klanten die ernaar vragen krijgen een eerlijk antwoord. ,,Mensen vragen of het werkelijk waar is, of een roddel. Het is waar, of er moet nog een wonder gebeuren...”

Zo’n 22.000 ouderen met dementie op wachtlijst: ‘Elke dag grote problemen bij mijn ouders’

Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen en daar de benodigde zorg krijgen, wil het kabinet. Pas als dat niet meer kan, moeten ze verhuizen naar een zorgcomplex nieuwe stijl. Maar nu de tienduizenden zorgwoningen die daarvoor nodig zijn er niet op tijd lijken te komen, dreigen dramatische situaties voor ouderen die zware zorg nodig hebben.

Maandenlang bedreigde de dementerende Dusan (76) zijn 80-jarige vrouw bijna dagelijks met de dood. Hij was agressief, liep regelmatig weg en bleef maar vragen waarom ze vreemdging. „Iedere dag waren er grote problemen thuis”, zegt dochter Jelena Lesnik. Om die reden gaat ze zo vaak ze kan even langs bij haar ouders.

Verder in het nieuws

* Het lijkt een kwestie van tijd, dan kan SC Heerenveen de attractie van dit voorjaar worden.

* Een Drachtster (46) die met een aantal flesjes GHB in de auto zat , weigerde mee te werken aan een bloedproef. De weigering had vooral te maken met ‘het hele coronagebeuren’, vertelde de man aan de politierechter.

* SC Cambuur keert zich in statement tegen verbod op uitsupporters: ‘Men lijkt doof voor inhoud en argumenten’

Tip van de redactie

* De finalisten van Wie is de Mol? zijn bekend, een boottocht vol hilariteit en een bijrolletje voor Anke de Jong in aflevering 9 | Wie Is De Mol?-recap

* Folkert Bruining uit Surhuisterveen : 100 jaar, maar nog steeds actief spinner.

* Bijzonder wonen in boerderijschuur bij Martenastate Koarnjum , het erf komt als openbare wandeltuin bij het landgoed.

* We gaan in Nederland een wisselvallige week tegemoet, met vooral halverwege de week kans op (natte) sneeuw .