Schaatsers ook vandaag alweer vroeg op het ijs (en klunen door IJlst)

FOTO ANTON KAPPERS

Voorlopig voor het laatst zakten de temperaturen afgelopen nacht tot ver onder het vriespunt. Veel mensen bonden zondagmorgen alweer vroeg hun schaatsen onder.

Onder meer op de Elfstedentochtroute proberen veel mensen tochten te maken. Zo vertrok zelfs laatste winnaar van de Tocht der Tochten Henk Angenent al vroeg in de ochtend vanaf de Swette, om te proberen om vandaag opnieuw de volledige tocht te schaatsen.

Lees ook | Henk Angenent, de laatste winnaar, rijdt vandaag opnieuw de Elfstedentocht: volg zijn schaatstocht hier

Toch is het ijs ook op de route lang niet overal betrouwbaar. In onder andere IJlst is de ijskwaliteit dusdanig slecht dat de schaatsers van het ijs af moeten. Klunend liepen schaatsers er 's ochtends in groten getale door de straten en over de bruggen in de stad, om even verderop weer verder te kunnen schaatsen.

Gemeente Leeuwarden: 'IJs vandaag veel slechter'

Via social media waarschuwt de gemeente Leeuwarden zondag voor de slechte staat van het ijs. De kwaliteit is al slechter dan op zaterdag en zal nog verder verslechteren als het in de middaguren gaat dooien, aldus de gemeente, die mensen oproept de informatie en aanwijzingen op locaties goed in de gaten te houden.

'De kwaliteit is vandaag veel slechter en het dooit dus oppassen geblazen! Houd de berichten van @FriescheIJsbond in de gaten en de tekstkarren bij de hotspots', schrijft de gemeente op Twitter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland