Sanne gokte met haar personeelsnummer en won (+video)

Sanne Verhoef voor het huis in Oude Bildtzijl, dat ze bij de Verloterij van VV Ouwe Syl won. FOTO BERTUS DIJKSTRA

5140, dat was 23 jaar het personeelsnummer dat Sanne Verhoef uit Arnhem bij Centraal Beheer had. En ook het lotnummer waarmee ze een huis in Oudebildtzijl won.

Stel, je woont in Friesland en je krijgt ineens een huis cadeau in een dorp ergens aan de rand van Nederland waar je nog nooit bent geweest. Waspik, bijvoorbeeld. Of Urmond. Zwilbroek. Dan kun je je misschien een beetje voorstellen wat Sanne Verhoef meemaakt. De 48-jarige Arnhemse is sinds zaterdagavond eigenaar van een huis in Oudebildtzijl, dankzij de loterij die VV Ouwe Syl op poten zette. Het doel van die Verloterij was om het terrein van de vijftigjarige voetbalclub te kunnen renoveren. Dat het dorp zaterdagavond ineens een wildvreemde nieuwe huiseigenares mag verwelkomen, is een mooie bijvangst.

Niet dat de winnares ermee zit. Verhoef keek thuis op LC.nl naar de gevulde bijzaal van café het Grauwe Paard toen burgemeester Gerrit Krol het winnende lot trok. Toen hij in Oude Bildtzijl eindelijk, tergend langzaam, het lotnummer had voorgelezen, rolde er in Arnhem iemand van verbijstering van haar stoel. Daarna sprong ze ‘tien gaten in de lucht’. Even later kreeg Sanne Verhoef notaris Sjoukje de Vries en clublid Anne Polstra aan de lijn, de initiatiefnemer van de loterij. ,,Ik heb me daarna snel gefatsoeneerd’’, vertelt ze. Om meteen in de auto te springen, naar de nachtelijke donkerte van Het Bildt.

Overal loten verkocht

Er staan drie cameraploegen en een drommetje fotografen, en er zijn deelnemers uit Amsterdam en Nijmegen langsgekomen, misschien nieuwsgierig naar het woonklimaat in Oudebildtzijl. Op een kaart worden alle plaatsen gespot waar iemand een van de 7903 betaalde loten kocht: overal in Nederland.

Lang is het vooral een feestje van de club. Anne Polstra wordt met zijn broer Tjeerd in het zonnetje gezet. De laatste is de verkoper van het huis, die zijn huis een halfjaar lang te koop had staan voordat de voetbalclub bij hem aanklopte. Voorzitter Natascha van der Laan vertelt dat de verloterij nogal wat leden - en ook haarzelf - wel eens uit de slaap heeft gehouden. Want lang leek het of VV Ouwe Syl er zwaar bij zou inschieten. Pas in de nazomer kwam de loterijverkoop goed op gang.

Van de totale opbrengst van 774.494 euro gaat zeker de helft naar de club, vertelt Van der Laan. Hoe het precies besteed wordt, daar moet nog over nagedacht worden. Leden Bertus Dijkstra en Ytzen van der Meij willen in ieder geval een kunstgrasveld. De twaalfjarige Rienke ziet een grotere kantine ook wel zitten. Waarom? ,,Nou, vind ik mooi’’, zegt hij, onder luid gelach uit de zaal.

Lichte teleurstelling

Maar uiteindelijk zit iedereen er om antwoord te krijgen op één vraag: heb ik een huis gewonnen of niet? ,,Bingo!’’, roept iemand als Krol het winnende lotnummer 5140 heeft omgeroepen. Het blijkt een grap, en daarna druipen de meeste gasten licht teleurgesteld af.

Sanne Verhoef is de enige die goed gokte, en dat deed ze met het personeelsnummer dat ze 23 jaar lang had bij Centraal Beheer. Want 5140 is het lotnummer dat ze zelf uitkoos. Verhoef heeft net afscheid moeten nemen van het bedrijf; de Arnhemse zoekt een nieuwe carrière als vitaliteitscoach. ,,De kosmos heeft veel gevoel voor humor’’, vertelt ze, bijna uitzinnig, aan de telefoon. Dat ze een huis gewonnen heeft, kan ze ook na aankomst in Oudebildtzijl niet bevatten. ,,Als je zoiets overkomt, weet je echt niet wat je gebeurt. Ik ga niet over één nacht ijs voordat ik besluit wat ik ga doen.’’

Overweldigende ontvangst

Friesland kent ze aardig, vertelt ze. ,,Sneek, Joure, Uitwellingerga, die hoek. Ik vind het fantastisch.’’ Het klopt, Oudebildtzijl heeft geen meren, weet ze. ,,Maar je bent toch in tien minuten op het strand?’’ Nou, oke, de Waddendijk dan, en daarna het Noarderleech. Het brengt Verhoef niet van haar stuk, zeker als ze hoort dat het veer naar Ameland op een kwartiertje rijden is. ,,Check! Weer een pluspunt!’’

De ontvangst in Ouwe Syl is in ieder geval overweldigend, vindt ze. En Verhoef is momenteel niet gebonden aan Arnhem: ,,Ik ben in between jobs. Dus als jullie hier ergens een vitaliteitscoach nodig hebben, kom ik er meteen aan!’’

Nieuws

menu