Je bent ongeneeslijk ziek. Wat gebeurt er met jou en je naasten? Longarts Sander de Hosson: 'Veel mensen zijn bang om te stikken'

Longarts Sander de Hosson wil dat we veel meer over de dood praten. Met zijn nieuwe boek Leven toevoegen aan de dagen hoopt hij een maatschappelijke discussie te ontketenen. ,,Uitbehandeld is een woord van lang geleden. De wereld staat niet stil.”

Longarts Sander de Hosson: ,,Het boek is een ode aan de palliatieve zorg. Maar ook een oproep aan de maatschappij en de zorgwereld: dit verdient veel meer aandacht."

Longarts Sander de Hosson: ,,Het boek is een ode aan de palliatieve zorg. Maar ook een oproep aan de maatschappij en de zorgwereld: dit verdient veel meer aandacht." Foto: Marcel Jurian de Jong

De telefoon gaat. Sander de Hosson (46) zit in zijn spreekkamer in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Er is zojuist een man gestorven. Na dit interview moet hij het lichaam schouwen. ,,In mijn eerste week op de afdeling ging er ook iemand dood. Iedereen ging door alsof er niets gebeurd was. Ik ga er straks naartoe met een co-assistent. Maar als we weglopen, vraag ik wel aan haar: ‘Hoe is het met je?’ Dat is destijds niet bij mij gedaan.”

U brengt na Slotcouplet een nieuw boek uit over palliatieve zorg. Waarom?