Sander Warmerdam nieuwe hoofdredacteur Leeuwarder Courant

EIGEN FOTO

Vroeger drukte hij als krantenbezorger in Stiens de Leeuwarder Courant door de brievenbussen. Binnenkort is Sander Warmerdam hoofdredacteur van ,,it sjoernalistike hert fan Fryslân''.

Hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. Sander Warmerdam (45) uit Sneek windt er geen doekjes om: hij is trots dat hij het mag worden. ,,Ik bin my wolbewust fan it oansjen fan dizze funksje.''

Hij verwijst naar illustere voorgangers als Hylke Speerstra, Rimmer Mulder en Laurens ten Cate. ,,Mar ik wol my net mei harren fergelykje, hear'', haast hij zich erbij te zeggen.

'Witte wolle wat de lêzer witte wol'

De Leeuwarder Courant heeft een belangrijke rol in de Friese samenleving, aldus Warmerdam. En dat moet ook zo blijven, als het aan hem ligt. De krant moet een gids zijn, een baken. Zowel op papier als op internet. De redactie moet onderzoek en verslag doen en antwoord geven op de vragen die leven onder de mensen.

,,Witte wolle wat de lêzer witte wol, dat is hiel wichtich. Je binne yn tsjinst fan de lêzer.''

Warmerdam werd geboren in de bollenstreek van Zuid-Holland, maar groeide op in Stiens. ,,As lytse bern leine wy ûnderoan de startbaan fan 'e fleanbasis te sjen nei F-16's.''

Hij zat op voetbal, ging naar de RSG, was programmamaker bij Radio Middelsé en zat twee jaar bij de luchtmacht. Zijn liefde voor de journalistiek ontwaakte toen hij Amerikanistiek ging studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Charles Groenhuijsen

,,Foar dy stúdzje moast ik staazje rinne. Dat haw ik dien by Charles Groenhuijsen by de NOS yn Washington DC.'' Toen hij terugkwam in Nederland, kon hij bij het NOS Radio 1 Journaal aan de slag.

Het was het begin van een mooie carrière bij de Nederlandse Omroep Stichting. In 2007 werd hij 'bureau chief' in Washington, in 2012 chef economie in Hilversum en momenteel is hij eindverantwoordelijk voor de website NOS.nl.

Hij is, met uitzondering van zijn tijd in Amerika, altijd in Friesland blijven wonen. Wat deze provincie voor hem betekent? ,,Alles. Fryslân is myn thús en dat hat it altyd west. Us mem wennet yn 'e provinsje, myn broer sit yn Ljouwert.''

Hij houdt van de mensen, de nuchterheid, de ruimte, de natuur en de muziek. Naast zijn voorliefde voor 'Americana'-muziek, houdt hij ook van 'Gurbe' (Douwstra, red) en 'Piter' (Wilkens, red).

Zijn zoon Ids (13) is vernoemd naar schaatser Ids Postma, zijn dochter (16) heet Nynke, ,,omdat it de moaiste Fryske namme is''.

Friesland en journalistiek

Ervaring in de krantenwereld heeft hij niet, maar hij heeft wel ideeën over hoe de LC zich nog kan verbeteren. Zijn uitgangspunten zijn: urgentie, toegankelijkheid en herkenbaarheid. Nog dichter bij de lezer staan, dat is zijn streven. ,,Tefolle ferhalen wurde no noch allinnich fanút bestjoerlik eachpunt brocht'', aldus Warmerdam.

Maar met de botte bijl het beleid veranderen, dat is niet zijn stijl. ,,Ik wol mei jimme yn petear, om te witten te kommen hoe't it op de redaksje allegearre wurket.''

Het wordt zijn debuut in de dagbladsector en ook zijn eerste professionele journalistieke functie in eigen provincie. Maar juist die combinatie van journalistiek en Friesland maakt het vertrouwd. ,,Dizze baan fielt as thúskommen.''

Nieuws

menu