SP’er Bashir keert na verkiezingen niet terug in Kamer

Farshad Bashir gaat stoppen als Tweede Kamerlid. Bashir keert bij de volgende verkiezingen niet terug op de kandidatenlijst van de SP.

Het voormalig raadslid van Leeuwarden wil ‘fris’ de Kamer verlaten. ,,En dat doe ik door mij niet meer verkiesbaar te stellen’’, zegt Bashir, die opgroeide in Mantgum, in een interview in sneon&snein .

Bashir, nu 28 jaar, kwam in januari 2008 als jongste Kamerlid ooit in de landelijke politiek. Hij was toen net één dag twintig jaar. Voor zijn dertigste verlaat hij de Kamer, waar de gemiddelde leeftijd 50 jaar is.

,,Ik vind dat je als parlementariër niet te lang in de Kamer moet zitten. Wanneer ik volgend jaar vertrek, heb ik het 9 jaar en 2 maanden gedaan’’, zegt Bashir. ,,De democratie is gebaat bij een goede doorstroming.’’

Bashir noemt het ,,een voorrecht om Kamerlid te zijn. Je zet je in voor Nederland en de wereld. Je hebt de mogelijkheid om je land te verdedigen. Ik kan het nog wel een periode volhouden, maar ik wil op een fris moment vertrekken. Je moet niet op een moment komen dat je bij het meubilair gaat horen.’’

Bashir is niet het eerste lid uit de huidige vijftienkoppige SP-fractie die zich bij de komende verkiezingen niet verkiesbaar stelt. Deze week kondigde Arnold Merkies zijn vertrek aan, eerder deden Sharon Gesthuizen en Paul Ulenbelt dat al.

Wat hij nu gaat doen, weet hij nog niet. ,,Daar ga ik me nu ook nog niet mee bezighouden. Bewust niet. Ik ben Kamerlid tot de volgende verkiezingen’’, aldus Bashir.

Het hele verhaal uit de Leeuwarder Courant van zaterdag 2 april is als LC+ artikel al beschikbaar.