SC Heerenveen gaat reanimatiecursussen voor supporters verzorgen: 'Je kunt er mensenlevens mee redden'

Het Abe Lenstra-stadion van SC Heerenveen. FOTO ANP

SC Heerenveen biedt 102 seizoenkaarthouders de mogelijkheid om een reanimatiecursus te volgen. De cursussen worden op negen verschillende momenten gegeven in het Abe Lenstra-stadion.

Tijdens de wedstrijd van SC Heerenveen tegen FC Twente, ruim anderhalve week geleden, werd in het Abe Lenstra-stadion al aandacht besteed aan het project, dat luistert naar de naam ‘Ús Pompeblêdenhart’. Heerenveen wil daarmee bijdragen aan een dekkend reanimatienetwerk in Friesland.

Voetballers en trainers van eerste selectie volgden onlangs, net als iedereen van de veiligheidsorganisatie van de club, een reanimatiecursus. ,,Ik vind het heel fijn dat ik nu weet wat ik moet doen als ik in die situatie terechtkom”, aldus aanvoerder Sven van Beek in een persbericht van de club.

Met het project won Heerenveen vorig jaar 20.000 euro bij de Vriendenloterij, dat eredivisieclubs stimuleert om vernieuwde maatschappelijke projecten te initiëren. De jury sprak destijds van een ‘concreet en realistisch’ project met een ‘enorme impact in de gehele regio’.

De voetbalwereld werd de voorbije jaren meerdere keren opgeschrikt door spelers die een hartstilstand kregen. Vorig seizoen werd tijdens een thuisduel van Heerenveen een supporter getroffen door een hartstilstand. ,,Ik was op dat moment de enige die de man kon redden”, zegt steward Bianca van der Schaaf. ,,Ik hoop dat fans de cursus volgen. Je kunt er mensenlevens mee redden.”

Nieuws

menu