Súdwest steekt chartervloot helpende hand toe

Súdwest-Fryslân schiet de noodlijdende bruine vloot te hulp. De eigenaren van zeilcharterschepen, die door corona in financiële nood zitten, hoeven niet de volle mep aan liggeld aan de gemeente te betalen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De zeilschartervaart (de bruine vloot) is één van de sectoren die hard is getroffen door de coronacrisis. De belangrijkste inkomsten uit meerdaagse vaartochten zijn vrijwel helemaal weggevallen. Hierdoor staat het voortbestaan van de chartervloot op het spel.

Súdwest-Fryslân ziet met het verdwijnen van het varend erfgoed ook het toeristische aanbod in de regio in gevaar komen en steekt de vloot daarom de helpende hand toe.

Wintertarief

Het liggeld voor passagiersschepen in de buitenhavens wordt over de periode 1 april tot 1 november 2020 met terugwerkende kracht teruggeschroefd naar het tarief voor de wintermaanden. Een schipper met een schuit met een lengte van 25 meter betaalt dan geen 1.400 euro per jaar maar van ongeveer 375 euro. De gemeente loopt hierdoor ongeveer 32.000 mis.

Het besluit geldt voor de ongeveer 29 historische schepen van de bruine vloot met een vaste ligplaats in de havens van Stavoren, Makkum en Workum

De bruine vloot bestaat uit zo’n 300 historische tjalken, klippers en aken die met betalende passagiers op de Nederlandse binnenwateren en het Wad varen. Het Rijk heeft een coronanoodfonds met 15 miljoen euro opgezet, maar dat bedrag is waarschijnlijk onvoldoende om de vloot te redden.

Nieuws

menu