Ruzie om drugs dreef trio tot mishandeling in gevangenis Leeuwarden

Vijf jaar cel eiste de officier van justitie woensdag tegen twee Leeuwarders van 27 en 34 jaar en een man uit Hurdegaryp (20) vanwege de zware mishandeling van een medebewoner van de PI Leeuwarden.

Een ruzie om drugs was de aanleiding voor de vechtpartij op 24 augustus in cellenblok B. Volgens de man uit Hurdegaryp had het slachtoffer – een 40-jarige man uit Kootstertille – 20 gram hasj van hem gestolen. Deze man zou geregeld drugs hebben binnengesmokkeld die dan werd doorverkocht door de verdachte uit Hurdegaryp.

Joints in achterwerk

Een deel van deze handel zou dit keer door de man uit Kootstertille achtergehouden zijn. Het verhaal ging dat hij nog wel eens joints in zijn achterwerk bewaarde en daar wilde de Hurdegarypster hem wel even van verlossen, zo bleek uit onderschept telefoonverkeer.

Met twee anderen was de Hurdegarypster de cel van de betrokkene op de begane grond binnengedrongen en had er vervolgens op los geslagen. Het slachtoffer hield er twee gebroken oogkassen, een gebroken neus en een geblesseerde linkerhand aan over. Na afloop bleken ook een scheerapparaat, een oplader, een baardtrimmer en after shave ineens verdwenen.

Op gezicht ingebeukt

Volgens het slachtoffer hadden vooral de Leeuwarders op zijn gezicht in gebeukt. Met een bewaker liep hij langs de foto’s naast de celdeuren en zo kon hij de drie daders aanwijzen. Ook een medegevangene herkende de verdachten als degenen die in de cel waren geweest.

Alleen de verdachte uit Hurdegaryp erkende zijn aandeel, al zei hij niet met de vuist, maar met vlakke hand te hebben geslagen. Ook zou hij niets van de diefstal geweten hebben. De andere twee bleven woensdag ontkennen. Officier van justitie Roelof de Graaf sprak van een ‘laffe mishandeling’. Het slachtoffer claimt 7500 euro smartengeld. Dat moet worden toegewezen, vindt De Graaf.

Uitspraak: 12 februari

Nieuws

menu