Rutte: te vroeg voor toezegging Europese miljoenen

FOTO ANP

Premier Mark Rutte vindt het te vroeg om toezeggingen te doen over het binnenhalen van Europese miljoenen voor Noord-Nederland.

Hij zei dat donderdag in reactie op een verzoek van ChristenUnie-fractieleider Gert-Jan Segers. De laatste wil een grote som Europees geld naar de noordelijke provincies halen uit het Just Transition Fund, bedoeld voor nieuwe vormen van energie. Segers sprak van een ereschuld.

In het fonds zit 600 miljoen euro voor Nederland. Het is specifiek bedoeld voor regio’s die economische schade lijden door het einde van de fossiele brandstofindustrie.

Rutte benadrukte tijdens de algemene politieke beschouwingen dat het fonds nog ,,in ontwikkeling’’ is. Alle regio’s zijn ervoor in beeld, zei hij. ,,Ook Groningen, gezien de problemen die daar liggen.’’ Eind dit jaar wordt er meer duidelijk. Als het Europese geld naar Nederland komt moet het rijk substantieel bijdragen.

De premier beloofde de Tweede Kamer dat hij de provincies zal betrekken bij de plannen. Rutte noemde het ,,belangrijk om goed te kijken waar de kansen liggen’’. Noord-Nederland ziet met name kansen op het gebied van groene waterstof.

Segers had een motie op zak die het kabinet aanspoorde een zogenoemd Perspectiefplan te maken voor Noord-Nederland maar hield die op zak tot eind november, als er meer duidelijk is over het fonds.

Nieuws

menu