Rust is wedergekeerd, hoogtepunt winterstorm Bella voorbij: stormschade valt mee

In het hele land kwamen zware windstoten voor uit het zuiden tot zuidwesten. Rond 14.30 uur was het hoogtepunt van winterstorm Bella voorbij en een tijdje later werd code geel opgeheven. De Friese brandweer is in totaal 25 keer uitgerukt voor stormschadeproblemen.

,,De meldingen kwamen uit Friesland en gingen eigenlijk allemaal over dezelfde soort incidenten’’, vertelt brandweerwoordvoerder Jan-Willem Zwart. De meldingen gingen volgens hem niet over hele grote schade maar over takken op de weg en bomen die op omvallen staan. ,,Rond kerst zijn er niet veel mensen onderweg, dus dat viel mee.’’

Een opvallende melding was een groot spandoek bij de Maritieme Academie in Harlingen. ,,Het spandoek is weggewaaid, de brandweer is ter plaatse geweest maar kon niks doen.’’

Lees ook | Winterstorm Bella bereikt op zee windkracht 10 en zorgt voor veel omgevallen bomen

De weg rond tankstation Total Express aan de Foarwei in Kollumerzwaag is door politie afgezet. Het dak van de pomp begon te ‘dansen’ door de hevige rukwinden.

Een mast bij de McDonald’s in Joure is geknakt. De ongeveer 15 meter hoge mast deed dienst als kerstboom. Op de grond liggen ook verwrongen onderdelen. De mast zal worden afgebroken.

Zondagochtend rond 9.00 uur kwam er een melding binnen voor stormschade op de Kleine Bredeplaats in Harlingen. Een reclamevlag aan de gevel van Kamsma Schoenen was losgewaaid en heeft het naastgelegen raam kapot gemaakt. De brandweer heeft de vlag en de mast weggehaald.

In Leeuwarden vielen de lamellen van een gebouw naar beneden. Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt.

Omgewaaide bomen

Op de begraafplaats van de Witte Kerk aan de Binnenwei in Hemrik is een boom omgewaaid en op een aantal grafstenen terechtgekomen. Door de klap zijn een aantal grafstenen ontwricht en beschadigd. De gemeente gaat de boom weghalen, dan zal bekend worden hoe groot de schade is.

In Hoornsterzwaag is zondagmiddag een boom op een woning gevallen aan de Leijwei. De brandweer haalt de boom weg, het is niet bekend hoe groot de schade aan de woning is.

Een boom op het terrein van Kideo kinderopvang aan de Helling in Drachten is omgewaaid. De boom is deels op een auto gevallen, de gemeente zal hem zondagmiddag verwijderen.

De brandweer van Menaldum is zondagochtend meerdere keren uitgerukt om bomen van de de A31 bij Dronryp te ruimen.

In een tuin aan de Beukenlaan in Dokkum zijn zondagochtend bomen omgewaaid. In hun val hebben ze een schutting meegenomen. De brandweer heeft de bomen in stukken gezaagd.

De rijkelijk versierde kerstboom in Oudwoude heeft de kerstdagen niet overleefd. De harde wind heeft de boom zaterdagavond doen omwaaien. De wensboom was eind november met behulp van een kraan in een weiland bij de Jan Binneswei geplaatst. Inwoners mochten de boom naar eigen creatief inzicht versieren. Daar werd massaal gehoor aan gegeven zodat Oudwoude - tot de boom zaterdag met wortel en al uit de grond werd gerukt - een vrolijke versiering midden in het dorp had staan.

Kapotte daken

In Joure en Stiens kwam de brandweer met behulp van een hoogwerker in actie voor losse daken. De daklijst van een appartementencomplex in Stiens aan de Aldlansdyk was losgewaaid, de brandweer heeft de daklijst voorzien van balasten zodat ze niet naar beneden komen. In Joure was een dakplaat van een gebouw aan de Tjeukemeer losgeraakt. Ook deze is door de brandweer vastgezet.

Hoog water

Door de vele regen staat het water op sommige plekken hoger dan normaal. In Leeuwarden lopen de kades over.

Wetterskip Fryslân heeft preventieve maatregelen genomen. De sluizen bij Goingarijp en Broek zijn sinds donderdagmiddag gesloten om hoge waterstanden door opwaaiing tegen te gaan. De sluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp stromen water af om de waterstand op de Friese boezem (het stelsel van meren en vaarten in Fryslân) te verlagen.

Het Hooglandgemaal is ingezet voor waterafvoer naar het IJsselmeer. Doordat de wind uit het zuidwesten komt verwacht het Wetterskip geen extreme verhoging. De lokale wind kan wel zorgen voor hogere waterstanden op de Friese boezem, wat kan leiden tot tijdelijke overslag van het water over de polderdijken.

Lees ook | Auto beschadigd door de storm? Zo gaat de verzekering er mee om

Nieuws

menu