Ruim honderd Friese boeren in de rats door uitblijven stikstofregels

Het beeld van afgelopen vrijdag: tientallen trekkers rukken over de A31 op richting Leeuwarden.

Meer dan 100 boeren in Friesland zitten in onzekerheid over een vergunning voor de uitbreiding van hun bedrijf. De situatie op hun boerderij dreigt illegaal te worden verklaard.

De provincie Fryslân had de 117 agrarische vergunningen al verleend. Dit gebeurde toen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) nog van kracht was. De Coöperatie ‘Mobilisation for the Enfironment’ (MOB) eist dat de vergunningen weer worden ingetrokken. Dit lukte de organisatie eerder al met succes in andere provincies, met regelgeving voor stikstofbeperkingen als wapen.

In de meeste gevallen in Friesland willen de boeren met hun de vergunning een vaak al jaren bestaande situatie legaliseren. Als de bestuursrechter in Groningen de bezwaren van de MOB gegrond verklaart, dan wordt de situatie op deze boerenbedrijven in een klap illegaal. ,,Dat is dan problematisch”, gaf Lambert Polinder dinsdag op zitting toe. Polinder vertegenwoordigt meerdere van de boerenbedrijven.

Toetsingskader is er niet

De verdediging van Gedeputeerde Staten (GS) zei te verwachten dat de vergunningen met enkele aanpassingen alsnog kunnen worden afgegeven. Het probleem daarbij is echter dat de vergunningverlener op dit moment een toetsingskader mist. Eerder werd het PAS hiervoor gebruikt, tot de Raad van State er een streep doorzette omdat de natuur er niet genoeg door beschermd wordt.

De beleidsregels van het Interprovinciaal Overleg (IPO) kwamen hier vorige week voor in de plaats. Maar onder druk van het boerenprotest haalde gedeputeerde Johannes Kramer hier afgelopen vrijdag weer zijn handtekening onder vandaan. Binnen een week of vier zijn er volgens de verdediging van GS wel weer nieuwe regels waaraan getoetst kan worden.

De vertegenwoordigers van 23 boeren wiens zaak gisteren op zitting werd behandeld zijn slecht te spreken over de gevolgen van de stikstofchaos voor boerenbedrijven. Ze klagen dat hun bedrijven voor een dermate marginale depositie (neerslag van stikstof) in natuurgebieden die vaak op tientallen kilometers afstand van liggen zorgen, dat het belachelijk is dat ze hier op worden afgerekend. Het gros van de vergunningen wordt buiten de zitting behandeld, maar ook hier gaat de Groninger bestuursrechter op korte termijn een uitspraak over doen. Wanneer, dat is nog niet duidelijk.

De kans is groot dat de provinsje Fryslân in alle 117 zaken wordt veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. De verdediging van GS vroeg de bestuursrechter in dat geval het totaalbedrag te matigen.

Nieuws

menu