Roof lijkt het motief voor de moord op Leeuwarder Chinees

Onderzoek aan de Gebrandyweg. FOTO JARING RISPENS

Roof lijkt de aanleiding te zijn tot de moord op Rong Kun Liu. Voor de moord op de 73-jarige Chinees zit zijn 25-jarige huurder vast.

Deze 25-jarige man zou geld van Liu hebben gestolen en hem met voorbedachte rade om het leven hebben gebracht. Zo luidt de ten laste legging voor de pro-formazitting. Die vindt dinsdag plaats.

De verdachte heeft tot dusver ontkend betrokken te zijn geweest bij de dood van Liu. ,,Er moet nog veel duidelijk worden over de toedracht’’, zegt Nanne Greven, advocaat van de vrouw en dochter van Liu.

De 25-jarige verdachte komt oorspronkelijk eveneens uit China. Hij werd op 20 augustus in de flat van Liu aan de Prof. M.S. Gerbrandyweg in Leeuwarden aangehouden. De man huurde er een kamer van Liu.

Twee weken na overlijden gevonden

De 73-jarige Chinees moet op of rond 1 juli zijn vermoord. Twee weken later werd er alarm geslagen, omdat de man toen al enige tijd niet meer was gezien.

De politie trof hem levenloos aan in zijn woning. Er waren aanwijzingen dat het geen natuurlijke dood betrof. Een week later stond vast dat het om een misdrijf ging.

De uit Shanghai afkomstige Liu kwam halverwege de jaren negentig naar Nederland om er te werken. Hij was sinds enkele jaren met pensioen en verhuurde in totaal twee kamers, beide aan Chinezen.

Omdat er weinig over Liu bekend was, startte de politie begin augustus een flyeractie om meer over hem te weten te komen. ,,Vaak is er geen gebrek aan mensen die iets over het slachtoffer kunnen vertellen. In dit geval is dat veel moeilijker’’, lichtte politiewoordvoerder Paul Heidanus destijds toe in deze krant.

De echtgenote en dochter van Liu kwamen naar Nederland om met behulp van Greven zaken af te wikkelen. Ook kregen ze Slachtofferhulp. ,,Ze konden bijna niet geloven dat dit gebeurd was. Ze vonden het allemaal heel onwerkelijk’’, vertelt hun advocaat.

De vrouw en dochter van Liu konden afscheid van hun man en vader nemen en woonden de crematie bij. Liu’s stoffelijke resten zijn inmiddels in China. De naasten van de vermoorde man komen opnieuw naar Nederland als de zaak voor de rechter komt.

Nieuws

menu