Rond Heerenveen en Joure vielen al tientallen millimeters regen (en het is nog niet voorbij)

Zware regenval in Woudsend. FOTO CAMJO MEDIA

Rond Heerenveen en Joure zijn zondagochtend al tientallen millimeters regen gevallen. Vooral Heerenveen valt op, met (zeer) lokaal 75 millimeter neerslag. Dat meldt weerbureau Weeronline.

Voor Friesland is code geel afgegeven door het KNMI, tot 15 uur zondagmiddag. De komende uren blijft het regenen in het noorden van het land. In de loop van de middag zal de intensiteit afnemen, Maar dat neemt niet weg dat er op sommige plekken nog wel 20 millimeter regen kan vallen, ook op plaatsen waar nu al veel is gevallen.

Dit komt door de zogenaamde sleepbuien die over Friesland heen gaan. Daarbij zit de weersituatie als het ware vastgeroest en komen buien telkens over dezelfde plaats.

En al die regen kan ertoe leiden dat er zondag op bepaalde plekken net zoveel neerslag valt als normaal in de hele augustusmaand. De gemiddelde neerslagsom in Nederland voor augustus is 78 millimeter. Volgens Weeronline was het in Friesland sowieso al een bijzonder natte maand tot nu toe. ,,In de eerste 21 dagen van augustus is op veel plekken al ruim een maandsom gevallen en deze waarden lopen vandaag regionaal zelfs op naar circa 150 millimeter.’‘

In Woudsend zijn meerdere straten ondergelopen. Bij sommige huizen aan de Melchior Clantstrjitte loopt het water al naar binnen.

,,Wij wonen nu aan het water”, liet Peter de Jong uit Heerenveen weten.

De brandweer is met veel materieel aanwezig om te proberen het water weg te pompen. Naast het brandweerkorps van Woudsend zijn ook de korpsen van Balk, Heeg en Sint Nicolaasga gealarmeerd. Volgens een buurtbewoner zou er ruim 160 mm regen zijn gevallen.

Nieuws

menu