Roldeur van bijna 1 miljoen kilo staal in nieuwe keersluis van Afsluitdijk & kan Caroline van de Pol dan toch aanblijven op Terschelling? | nieuws uit Friesland van 8 maart

Dagoverzicht 8 maart.

Dagoverzicht 8 maart.

Een bijna 1 miljoen kilo wegende roldeur is woensdagochtend in de nieuwe keersluis van de Afsluitdijk geplaatst. De keersluis komt in de Waddenzee bij Kornwerderzand en moet het achterland beter beschermen tegen hoogwater. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De roldeur is 57 meter lang, 14 meter hoog en 7 meter breed . Een drijvende bok van 70 meter hoog moest eraan te pas komen om het stuk staal de lucht in te krijgen. Dat gebeurde woensdag in alle vroegte. ,,We waren afhankelijk van het weer”, zegt Johan de Boer van Rijkswaterstaat. ,,Gelukkig scheen de zon en bleef het aardig windstil. Bij windkracht 5 hadden we de operatie af moeten blazen.”

Kan Caroline van de Pol dan toch aanblijven op Terschelling?

Krijgt burgemeester Caroline van de Pol toch nog een kans op Terschelling? Commissaris van de Koning Arno Brok, de fractievoorzitters van de coalitie René Bultena en Danny Ruige en burgemeester Caroline van de Pol reageren.

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft de minister van Binnenlandse Zaken niet aanbevolen de burgemeester van Terschelling te ontslaan, zoals een nipte meerderheid van de gemeenteraad wilde. Formeel kon hij dat niet eens, schrijft hij aan de gemeenteraad.

Hoe geschrapte bussen terugkeren in Friesland dankzij de stakingen. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’

Vijf buslijnen die sinds december zijn versoberd worden weer teruggebracht op hun oude niveau . De provincie Fryslân zet daarvoor diensturen in die door stakingen niet zijn gebruikt.

Afgelopen december verloren tientallen dorpen in de provincie busdiensten. Dat was een gevolg van nieuwe afspraken tussen de provincie en Arriva. De streekvervoerder kreeg minder geld van het bestuur en zag bovendien het aantal reizigers en dus inkomsten teruglopen.

Fans Cambuur worden zondag geweigerd bij PSV-uit

De burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem laat zondag geen uitsupporters van SC Cambuur toe bij de uitwedstrijd tegen PSV. Politie Noord-Nederland weigert de Cambuursupporters naar uitwedstrijden te begeleiden vanwege vermeende bedreigingen.

De burgemeester volgt het advies van de Nationale Politie om geen supporters van Cambuur toe te laten, dat advies geldt overigens ook voor supporters van FC Groningen. Ook die supporters wil politie Noord-Nederland niet meer begeleiden naar uitwedstrijden. ‘Hooligans van die clubs bedreigen en intimideren agenten uit hun regio al een langere periode. Ook in privétijd als politiemedewerkers niet aan het werk zijn’, schrijft de gemeente Eindhoven in een persbericht.

Bij bêd & brochjes leren toeristen Friezen en Friesland kennen

Bêd en brochjes zijn niet meer weg te denken uit Friesland. Toeristen komen er in contact met de Friezen en het Fries. Een halve eeuw geleden gaf Tiny Mulder het fenomeen een stevige slinger .

Het huis geurde als een Douglaswinkel en overal klonk gelach. In haar bêd & brochje in Mildam had Alie Rusch een groepje jonge Japanse bruiloftsgasten over de vloer. Ze verwonderde zich over hun discipline. De ochtend na het trouwfeest wilden ze allemaal om zeven uur al ontbijten. Waarom zo vroeg? Een van hen moest met de Flixbus naar Londen en ze wilden haar allemaal uitzwaaien. En zaten ze er ook op tijd? Jazeker, gewassen en geschoren.

Martin Garrix zette U2 op het spoor van invaldrummer Bram van den Berg, uit Gytsjerk

Hoe kwam U2 eigenlijk terecht bij invaldrummer Bram van den Berg, die opgroeide in Gytsjerk? Via de Nederlandse top-dj Martin Garrix.

Dat was lange tijd een goed bewaard geheim . Bram van den Berg zelf hield zich onbereikbaar en Jan Peter Hoekstra, die met hem in de band Krezip speelt, zei: ,,Dat lijkt me nou bij uitstek iets wat op den duur in Brams memoires te lezen moet zijn.”

Verder in het nieuws

* Ontroerd was Storm (12) toen zijn meester uit Easterein hem op kwam zoeken op zijn nieuwe Engelse privéschool: ‘Zijn leven is 100 procent omgedraaid’ .

* Minder hard rijden in Mildam, Nieuwehorne en Oudehorne : maximale snelheid van 50 naar 30 kilometer per uur.

* Terugzien: zo wit was Leeuwarden woensdagmorgen .

Tip van de redactie

* ‘De transformatie van SC Heerenveen ontleed: van voorspelbaar naar attractief voetbal’ | podcast Omroep Abe .

* Kinderen heten niet langer hetzelfde als opa en oma. Doei Jan en Klaasje. Hallo Jaxx! Waarom oer-Hollandse voornamen verdwijnen .

* Help, wat moet ik stemmen? Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschap: deze kieswijzers geven stemhulp.