Rode Kruis en Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel willen docenten in Friesland trainen om mensenhandel te herkennen

FOTO ANP

Het Rode Kruis, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier willen scholen in Friesland helpen leerlingen te beschermen tegen mensenhandel.

Seksuele en criminele uitbuiting is een risico voor middelbare scholieren. Het misbruiken van kwetsbare jongeren speelt overal. Deze site schreef bijvoorbeeld uitgebreid over de problematiek bij Woodbrookers in Kortehemmen, waar ze er al jaren mee te maken hebben. Ook de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zitten er bovenop, maar heeft onvoldoende bewijs om over te gaan tot strafrechtelijke vervolging.

,,Nu de middelbare scholen weer volledig open zijn, is het belangrijk dat er naast aandacht voor dit probleem, ook goede training is voor docenten. Wanneer zij signalen van uitbuiting kunnen herkennen en bespreken in de klas kunnen ze leerlingen helpen om zich beter te beschermen’’, legt Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis, uit.

Eerder deze week werd via de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen bekend dat er met name op scholen meer aandacht voor seksueel geweld tegen kinderen moet komen. En Amnesty International gaat het gesprek aan met universiteiten en hogescholen over hoe zij studenten betere bescherming kunnen bieden tegen seksueel geweld. In Friesland schreef burgemeester Buma van Leeuwarden al een brief aan alle colleges in de provincie over de ernstige veiligheidsproblematiek rondom kwetsbare jongeren.

Het Rode Kruis en CKM willen docenten gaan trainen om signalen van mensenhandel te herkennen en het thema in de klas bespreekbaar te maken. Vier op de tien middelbare scholen in Nederland zouden te maken hebben met seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit, bleek uit eerder onderzoek van het CKM.

Nieuws

menu