Robotisering kost zestig banen bij Zilveren Kruis en De Friesland

De Friesland zetelt sinds deze zomer in de Achmeatoren. FOTO LC

Bij Zilveren Kruis en De Friesland lijken zo’n zestig medewerkers op de afdeling Declaratieservices boventallig te raken. Dit is een gevolg van robotisering en uitbesteding van de restitutiedeclaraties.

Medewerkers in Leeuwarden en Leiden dreigen daardoor hun baan te verliezen. Zilveren Kruis en De Friesland melden dat het gaat om een voorgenomen besluit en nog niet om een definitief besluit. ,,Maar wij vinden het belangrijk dat de medewerkers nu al weten dat hun werk mogelijk per september 2021 kan komen te vervallen”, laat woordvoerder Christine Rompa namens de gefuseerde zorgverzekeraars in een reactie weten.

De restitutienota’s worden bij Zilveren Kruis als laatste gedigitaliseerd. Het betreft minder dan 1 procent, de rest is al jarenlang geautomatiseerd, meldt Rompa. Het gaat vooral om nota’s van ongecontracteerde zorgverleners, die door de verzekerde worden doorgestuurd. De robot Robin gaat deze declaraties ‘intelligent’ scannen. Als eerste worden dit kwartaal de mondzorgdeclaraties op deze wijze via een app ingediend.

'Schandalig, triest en teleurstellend'

Een groot deel van de werkzaamheden op het gebied van dataherkenning wordt in eerste instantie tijdelijk uitbesteed aan DocCare. Dit Nederlandse dataverwerkingsbedrijf laat het overgebleven handmatige werk uitvoeren in Roemenië. Volgens Rompa maken nagenoeg alle zorgverzekeraars al veel langer voor het verwerken van restitutienota’s gebruik van dit bedrijf. Uiteindelijk wil Zilveren Kruis dit werk weer terughalen en volledig door het robotsysteem Robin laten uitvoeren.

Een anonieme medewerker vindt het ,,schandalig, triest en teleurstellend” dat ,,het winstgevende moederbedrijf” Achmea midden in de coronacrisis dit besluit heeft voorgenomen en zo een deel van het werk naar het buitenland verplaatst.

De zorgverzekeraar ziet de robotisering als een belangrijke stap richting 24/7 dienstverlening. Rompa: ,,Het voordeel is dat onze verzekerden nog sneller hun vergoeding uitbetaald krijgen. Bovendien leidt dit tot duurzaam lagere uitvoeringskosten, waardoor we de zorgpremie zo laag mogelijk kunnen houden.”

Nieuws

menu