Robert Vuijsje over de nieuwe rol van 'wit' en het antisemitisme in Nederland

Robert Vuijsje tijdens zijn vrijheidscollege in de Harmonie in Leeuwarden.

Dat ‘wit’ niet meer automatisch de standaard van Nederland is: dat is goed. Dat er in de politiek een ruk naar rechts is, en antisemitisme opbloeit: dat is fout.

Het was die dubbele conclusie waar journalist en schrijver Robert Vuijsje ( Alleen maar nette mensen , Solomon’s oordeel , het interviewboek Maar waar kom je écht vandaan ) op uitkwam in het vrijheidscollege, dat hij woensdagavond hield vanuit De Harmonie. Publiek kon er niet bij zijn, zijn verhaal werd gestreamd en er was een kort nagesprekje.

Ervaringen

Aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen leven – een incident waar zijn zoontje voor een buitenlander werd aangezien en met een buks werd bedreigd, een aanhouding in Memphis waar hij met een zwarte vriend in de auto zat, een bezoek aan Auschwitz, waar familie van Vuijsje om het leven is gekomen en een oudoom, die trombone speelde in het kamporkest, overleefde – schetst Vuijsje de stand van zaken.

In Nederland zijn mensen uit minderheden er al jaren aan gewend als groep gezien en beoordeeld te worden. Dat begint nu de witte inwoners te overkomen, door acties tegen Zwarte Piet, door Black Lives Matter. ,,Een groep die zichzelf altijd heeft gezien als de neutrale standaard’’ wordt nu aangesproken op ,,een systeem met racistische elementen dat niet door hen eigenhandig is aangelegd.’’ Met andere woorden: ,,Langzaam ontstaat een gesprek over de nieuwe betekenis van ‘wit’.’’

Toenemend antisemitisme

Is dat een gunstige zaak voor de samenleving, het toenemend antisemitisme is verontrustend. En het is fout die ,,alleen in de schoenen van de moslims te schuiven’’, stelde hij, zoals extreem rechtse politici graag doen ,,met een brutaliteit die twintig jaar geleden ondenkbaar was geweest in de Tweede Kamer’’. Immers, vergeleek hij, tijdens de Tweede Wereldoorlog bloeide het antisemitisme, ,,maar er waren weinig moslims te bekennen’’.

Daarom is het zorgelijk dat de Tweede Wereldoorlog steeds meer gezien wordt als iets van lang geleden, zonder betekenis voor deze tijd of de Nederlandse samenleving van nu, aldus Vuijsje.

Hij sloot af met de observatie er mensen zullen zijn die het niet met hem eens zijn over de veranderende rol van witte mensen in dit land, maar die gunt hij hun mening. ,,Dat is vrijheid.’’

Nieuws

Meest gelezen