Risiconiveau Friesland van waakzaam naar zorgelijk

Risiconiveau Friesland nu ook zorgelijk ANP

De stijging van vastgestelde besmettingen van het coronavirus gaat zo hard in Friesland dat het risiconiveau van waakzaam naar zorgelijk gaat. Friesland sluit aan bij de landelijke maatregelen, extra maatregelen zijn niet nodig.

Dat heeft GGD-directeur Margreet de Graaf donderdagmiddag gezegd in de bestuursvergadering met de Friese zorgwethouders. ,,Het RIVM heeft gemeld dat wij een zorgelijke regio zijn. We zullen later deze week van kleur verschieten op het coronadashboard”, zei De Graaf.

Volgens het coronadashboard van de rijksoverheid testten woensdag 14,5 op 100.000 inwoners positief op corona, er zijn toen 93 nieuwe positieve gevallen gemeld. Dat is twee keer zo hoog als de signaalwaarde. Een regio gaat in principe van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’ als er in een week meer dan vijftig positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn, in Friesland komt dat neer op zo’n 325 positieve tests in een week. Ook telt mee als meer dan 5 procent van de afgenomen testen positief is, dat is in Friesland ook het geval.

Maatregelen

Qua maatregelen heeft de nieuwe risicofase geen effect op Friesland. Maandag heeft het kabinet al maatregelen voor het hele land afgekondigd. Wel is er maatwerk nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Bron- en contactonderzoek staat als gevolg van de nieuwe situatie op een lager pitje. Positieve gevallen worden zoveel mogelijk opgespoord en vervolgens aangespoord hun contacten zelf te informeren.

Als het aantal vastgestelde besmettingen verdrievoudigt (150 positieve gevallen per 100.000 inwoners), gaat het risiconiveau naar ernstig en is hard ingrijpen nodig. In deze fase zitten Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. Elf andere regio’s golden al als zorgelijk, waaronder Groningen en Flevoland. Nog eens elf regio’s, waaronder Friesland, zaten nog in het laagste risiconiveau: waakzaam.

Lees ook | Hoeveel coronabesmettingen zijn er in jouw regio? Bekijk actuele data op deze pagina

Nieuws

menu