Rinske Sytema verbond landbouw en natuur

Kleurrijk en creatief was ze, met een groot hart voor de natuur: Rinske Sytema uit Jirnsum.

Rinske Sytema 1962 - 2020

Rinske Sytema 1962 - 2020 Foto: Picasa

Op 17 juli 1962 werd ze geboren, op een boerderij midden in het gebied dat nu Nationaal Park de Alde Feanen is. Als haar heit en mem de koeien gingen melken, ging Rinske mee; eerst in de kinderwagen, later in het loophekje. De liefde voor dieren kreeg ze zo met de paplepel in gegoten.

Ze kon goed leren, maar bleek ook creatief. Dus na de middelbare school twijfelde ze of ze naar de hogere landbouwschool zou of naar de kunstacademie. Ze koos voor zekerheid, het werd de landbouwschool. In het uitgaansleven ontmoette ze Tjepke, haar latere echtgenoot. Na verloop van tijd namen ze de boerderij van haar ouders over. Intussen had Rinske een baan gekregen als landbouwconsulent bij de Fryske Mij (het latere LTO Friesland) waar ze veel aan voorlichting deed.

Weten hoe het zit

Toen ze op een dag met een zware aktentas ongelukkig uit de auto stapte, raakten de spieren van haar rugwervels dusdanig beschadigd dat ze arbeidsongeschikt werd. Maar ze bleef actief als vrijwilliger, onder meer voor het Fryske Gea. Hier was ze mee in aanraking gekomen in de tijd dat de Alde Feanen werd ontwikkeld tot Nationaal Park. Als bewoner merkte ze hoeveel impact dit had. Er was veel weerstand onder de boeren in het gebied. De boerendochter had daar begrip voor, maar vond ook: als je ergens tegenaan schopt, moet je wel weten hoe het zit.

Binnen de natuurorganisatie wilde zij zoveel mogelijk bijdragen aan de Friese natuur, en tegelijkertijd opkomen voor de belangen van de Friese boeren. Jarenlang probeerde zij als bestuurslid en lid van de adviescommissie Natuurkwaliteit een brug te slaan tussen deze twee ‘partijen’. Dat lukte haar; ze was een echte verbinder tussen landbouw en natuur, aldus Chris Bakker van het Fryske Gea.

Tot haar teleurstelling bracht het huwelijk niet wat ze ervan verwacht had. Het hield geen stand, en de boerderij werd verkocht. Rinske werd verliefd op Siebren Nijdam. Hij bleek de liefde van haar leven. Ze gingen samenwonen in een bejaardenwoning in Earnewâld. Later verhuisden ze naar een vrijstaande woning in Jirnsum met fruitbomen en een stukje grasland waarop ze wat schapen lieten grazen. Er volgden gelukkige jaren waarin ze veel reisden: naar Canada, IJsland en vooral Noorwegen was favoriet. In een camper reisden ze door grote delen van het land.

Knobbeltje

Ze kon wel twee uur bij een gletsjer zitten en ging dan helemaal op in haar omgeving, vertelt Siebren. En altijd had ze haar schetsboekje en camera bij de hand. Ze schreef op wat haar raakte, had oog voor detail en maakte schetsen die ze thuis verder uitwerkte tot schilderijen, die ze soms ook exposeerde.

Tien jaar geleden, in Noorwegen, ontdekte ze een knobbeltje in haar borst. Terug in Nederland volgden een zware operatie, bestraling en chemokuren. Aanvankelijk ging het goed, maar na een jaar zaten er toch uitzaaiingen in de botten. Rinske kreeg de ene kuur na de andere, maar ze maakten haar niet beter. Desondanks bleef ze optimistisch, soms tegen beter weten in. Ze vergat de negatieve dingen, die kostten haar te veel energie. ,,Hartstikkene bêst’’, antwoordde ze dan op de vraag van haar arts hoe het ging.

De laatste weken ging Rinske opeens snel achteruit. Op 23 september overleed ze op 58-jarige leeftijd, in de armen van Siebren.

Met dank aan Jan Zandbergen (Humanistische Uitvaartbegeleiding)

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
In memoriam
Natuur en milieu