Rijkswaterstaat staat dit weekend met 1200 medewerkers en 546 strooiwagens paraat: 'Het wordt opletten geblazen'

Zout strooien.

Zout strooien. ANP

Rijkswaterstaat (RWS) is er klaar voor en heeft 1.200 man personeel achter de hand om Koning Winter de komende dagen te lijf te gaan. Om de verwachte extreme sneeuwval en gladheid te bestrijden staan 546 strooiwagens klaar, die ook allemaal kunnen worden ingezet met een sneeuwschuiver.

„Alles staat gereed en we kunnen op ieder moment in actie komen als dat nodig is. Binnen twee uur kunnen we met onze winterploeg 10.000 kilometer afleggen om op alle snelwegen, verzorgingsplaatsen, op- en afritten te strooien”, zegt Diederik Fleuren van RWS. „En als het echt losgaat staan er nog eens 350 extra sneeuwploegen paraat en zijn we dus met bijna 900 wagens in de weer.”

‘Anderhalf miljoen kilo zout’

Dit weekend verwacht het KNMI winterse omstandigheden in Nederland met vanaf zaterdagavond in het hele land kans op sneeuw. „We doen er alles aan om Nederland bereikbaar te houden en houden de ontwikkelingen op het wegennet van minuut tot minuut in de gaten en staan daarbij in nauw contact met de weerstations.”

Als de weermodellen kloppen, valt er een ongekende hoeveelheid sneeuw en zullen de wegen spekglad worden. Bij de diverse opslagplaatsen ligt volgens Fleuren voldoende zout om de komende dagen door te komen.

„We hadden voor aanvang van dit seizoen ruim 200 kilo in onze loodsen liggen en daarvan is nu ruim 50 miljoen verbruikt. Maar het is ruimschoots voldoende om deze winterse omstandigheden door te komen. Ik sluit overigens niet uit dat we dit weekeinde tussen de 30 en 50 miljoen kilo zullen strooien, omdat je met sneeuwval moet blijven rijden. Normaal gesproken verbruiken we met een ‘rondje’ Nederland 1,5 miljoen kilo. Maar dan heb je het puur over een laagje zout ter preventie.”

‘Avondklok komt op goed moment’

In de afgelopen winter (2019-2020) is er slechts 16 miljoen kilo zout gestrooid. „Het was dan ook extreem zacht en alleen in de winter van 2013-2014 is er minder gestrooid. Toen werd er in totaal slechts 12 miljoen kilo zout verbruikt”, weet de RWS-spreekbuis. „Het hoogste verbruik viel te noteren in de winter van 2009-2010, toen er maar liefst 191 miljoen kilo zout gestrooid moest worden”, stelt Fleuren, die zegt dat het jaarlijkse gemiddelde het afgelopen decennium op 90 miljoen kilo ligt.

De ANWB zegt dat de winterse neerslag op een goed moment komt. „In het weekeinde en ook nog ’s avonds laat tijdens de avondklok, waarbij alleen noodzakelijke werkverkeer op de weg rijdt. Voor het verkeer betreft goed getimed dus”, lacht verkeersspecialist Arnoud Broekhuis.

Zaterdagavond ijzel in het zuiden

„Zaterdagavond wordt het in het zuiden wel gevaarlijk”, waarschuwt Broekhuis, „want dan gaat het ijzelen en dat is verraderlijk. Heel anders dan sneeuw, dat goed zichtbaar is voor iedere weggebruiker en die zijn rijstijl daar dan ook op aanpast. Zondag kan het nog wel listig worden op de weg als de wind met een kracht van 6 tot 7 gaat waardoor en er sneeuwduinen kunnen ontstaan. Hoe dan ook, het blijft opletten geblazen...”