Rijdende rechter: snelle fietser baalt van 'orgie van diamantkoppaaltjes' in Damwâld

Sieds Talma (l) en rijdende rechter John Reid bij de gewraakte paaltjes in Damwâld.

Sieds Talma (l) en rijdende rechter John Reid bij de gewraakte paaltjes in Damwâld. SCREENSHOT DE RIJDENDE RECHTER

‘Een orgie van diamantkoppaaltjes’, die trof John Reid aan in Damwâld, zo was dinsdagavond te zien in tv-programma De rijdende rechter.

De televisierechter kwam naar het dorp - door de programmamakers ‘het Friese plaatsje Dantumadiel’ genoemd - op verzoek van Sieds Talma.

Talma ergert zich aan de paaltjes op de hoek van de Badhúswei en de J.R. Kloostermanstrjitte, omdat ze hem in de weg staan als hij snel door de bocht fietst. Hij werd zelfs al eens van achter aangereden door een bestuurder die later verklaarde dat Talma de bocht te ruim zou hebben genomen. De eis van Talma was dat de paaltjes moesten verdwijnen.

Aan de tand gevoeld

Wethouder Kees Wielstra verdedigde de paaltjes juist, die volgens hem voorkomen dat vrachtwagens de stoep kapot rijden. Wielstra betoogde dus dat ze moesten blijven staan.

Reid vond dat er best veel van dit soort paaltjes in Damwâld staan. Na Talma en Wielstra uitvoerig aan de tand te hebben gevoeld en na het raadplegen van een verkeersdeskundige, velde hij aan het einde van de uitzending zijn oordeel.

Zie de aflevering via deze link .