Restaurantrecensie | Tevreden afsluiten bij de Wadden in 't Zilt

Het is op een maandagavond als we strandpaviljoen ’t Zilt op de Waddendijk bij Harlingen binnen stappen. Een paar dagen eerder hebben we gereserveerd. Het is even spannend wat het weer zal gaan doen, want als het hard waait is de kans groot dat ’t Zilt de tent sluit. Gelukkig valt het mee: weliswaar bewolkt, maar amper wind, een aangename temperatuur en een adembenemend uitzicht over het wad.

Strandpaviljoen 't Zilt in Harlingen.

Strandpaviljoen 't Zilt in Harlingen.

De vriendelijke ober zet ons aan de stamtafel. Dit zou eigenlijk een terrastest moeten zijn, maar die met een prominent uitzicht op zee is deze avond niet in gebruik. En dus staren we vanachter glas over het water richting de Pollendam waarlangs de veerboten de Harlinger haven naderen. In de verte laveren onder de grijze hemel zeilboten richting horizon.

De menukaart is niet heel uitgebreid, maar meer is niet altijd beter. De gerechten zien er aantrekkelijk uit. De in knoflook gebakken gamba’s worden geserveerd in een donkerbruine zoet-pittige saus. De overkant bestelt een starter met gerookte zalm met mosterd-honing dressing en gerookte paling. De duo van vis is gedresseerd op een papadum. De gamba’s zijn goed gebakken, lekker mals. De tafelgenote smult van de vis.

We willen deze laatste keer dat wij voor Hete (Zomer)Soep op pad mogen niet zuur doen, maar toch een paar tips: waarom de royaal geserveerde saus niet apart in een kommetje opdienen? De in knoflook gebakken gamba’s zouden van zichzelf smaak genoeg moeten hebben. Kun je de saus naar eigen smaak toevoegen. En misschien de papadum toch naast de vis serveren? Dan blijft de cracker lekker knapperig.

De stevige black lemon kaas is een vondst en bijzonder. Niet zozeer geweldig in combinatie met de vis, maar zeker lekker in de salade. De zwarte kaas – de kleur komt van de toegevoegde kool – doet het goed als versiering op het gerecht. De smaak is fris en houdt het midden tussen citroen en limoen.

Het wolkendek boven de Waddenzee breekt open en zonnestralen waaieren uit over zee. Wonderschoon. Overdag en met mooi weer zal het er druk zijn, maar op deze avond voelt het alsof strand en uitzicht exclusief zijn voorbehouden aan deze eetgasten. Dan arriveert de op de huid gebakken zeebaarsfilet. Met kop en staart.

Op deze avond voelt het alsof strand en uitzicht exclusief zijn voorbehouden aan deze eetgasten

Een heerlijk mals gebakken visje, constateert deze eter tevreden. De tafelgenote gaat voor de Chef’s special. De biefstukpuntjes zijn lekker mals (en best veel). De ketjapsaus is door de toevoeging van calvados niet te zout, maar heeft een interessante, volle smaak, zegt ze. ,,Het vlees blijft mals, maar loopt het gevaar taai te worden in de (overvloedige) warme saus.’’ We krijgen hetzelfde garnituur: krokant gebakken friet en sla met tomaat en een yoghurt(?)-dressing. Niks op aan te merken. De bediening adviseert een rode merlot bij het vlees. De witte Portugese wijn van de arintodruif doet het inderdaad goed bij de vis, lekker fris en ziltig.

Deze liefhebbers van chocolade gaan tot slot voor de lavacake. Mmmm, smeuïg en lekker in combinatie met het ijs, de frambozencoulis en een krokantje van noten. Smaken verschillen, maar een dergelijk dessert verdient wel echte slagroom.

Er is een probleem, verontschuldigt de ober zich als hij ons een glaasje limoncello voorzet – het wordt geserveerd bij de lavacake. We schrikken een beetje. Oh ja? Hoezo? De fles is leeg en daarom zitten de glaasjes maar half vol. Hij rekent het als één versnapering. Prima opgelost, zeggen we en nippen van het gele goedje. Tevreden kijken we even later richting Waddenzee. De grijze wolken hebben een zilveren randje gekregen. Een mooiere afsluiter hadden we ons niet kunnen wensen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Hete Soep
Eten & drinken