Registratie en check bij terrasbezoek: 'Wer ekstra rompslomp'

Bezoekers van strandtent Heartbreak Hotel in Oosterend worden gewezen op de coronamaatregelen. Foto: Jacob Van Essen

Het kabinet wil dat horecabezoekers voortaan hun naam en telefoonnummer achterlaten bij ieder bezoek. De ondernemers staan niet te trappelen.

Bovendien kan de registratie niet worden verplicht, bleek donderdagavond direct na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Privacyregels staan dat in de weg.

Geert Bosman, horecabaas van Het Gerecht in Heerenveen, spreekt van ,,wer ekstra rompslomp’’. Gasten binnen en buiten moeten verplicht reserveren, al mag dat ook bij aankomst. Zitten is verplicht en bij de entree moet er een kort gezondheidsgesprek plaatsvinden.

Volgens Bosman worden in de praktijk de meeste gasten al geregistreerd. ,,It is net in hiele grutte feroaring. Toe mar, tink ik dan. Ik bin it der net mei iens, mar ik wie it al net iens mei al dy koroanamaatregels. Kinst Fryslân net ferlykje mei dy massa’s yn Rotterdam.’’

Veertien dagen op slot

Veiligheidsregio’s moeten een horecagelegenheid veertien dagen op slot doen als daar meerdere besmettingen zijn geconstateerd. Voorts kunnen ze lokaal of regionaal besluiten de sluitingstijd van nachtwinkels en horeca te vervroegen naar twaalf uur middernacht.

Roel Sluiter van de Veiligheidsregio Fryslân is content met de gemaakte afspraken. ,,Het is een aansporing voor de horeca om goed op te letten. Het is aan henzelf erop toe te zien dat klanten zich aan de regels houden.”

Rutte noemde tijdens zijn persconferentie tot tweemaal toe de rustige situatie in Friesland. Hier zijn amper besmettingen. Vandaar ook dat nu in brandhaarden als Rotterdam en Amsterdam naar verwachting sneller beperkende maatregelen worden genomen. Rutte: ,,Er zijn grote regionale verschillen. Het zou gek zijn als in Friesland, waar heel weinig besmettingen zijn, dezelfde maatregelen zouden gelden’’. Wat betreft de introductiedagen voor studenten is dat niet mogelijk. ,,Studenten gaan van Rotterdam naar Groningen.’’

Naleving regels verslapt

Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het vizier van het kabinet ten onrechte op de horeca staat gericht. Volgens hem vinden daar niet de meeste besmettingen plaats. In meer dan de helft van de gevallen wordt de besmetting thuis opgelopen.

De premier ziet dat anders. Volgens Rutte ,,zien we in de horeca de naleving van de regels verslappen’’. Bovendien wordt maar in ongeveer de helft van de besmettingen de feitelijke bronbesmetting bekend. Rutte noemde de toename van het aantal besmettingen ,,heel zorgwekkend’’. ,,Ik snap dat mensen balen. Maar het moet echt nog even.’’ Begin volgend jaar komt het vaccin beschikbaar van Astra Zeneca dat Nederland bestelde met Duitsland, Frankrijk en Italië.

Nieuws

menu