Regiodeal: 28 miljoen voor Holwerd aan Zee, krimp en landbouw

Holwerd aan zee

Friesland krijgt van Den Haag 28,3 miljoen euro voor Holwerd aan Zee, economieversterking in Noordoost en verduurzaming van de landbouw.

Het geld komt uit het Regiofonds. Daarin zit 950 miljoen euro die regiominister Carola Schouten in een aantal etappes mag verdelen. Tijdens de eerste tranche komt 200 miljoen euro beschikbaar.

De jackpot was ruim overtekend; de twaalf provincies dienden 88 plannen in met een totaalwaarde van 1,3 miljard euro. Het kabinet maakte vrijdagmiddag de verdeling bekend.

Noordoost-Friesland

Noordoost-Friesland krijgt bij elkaar 25 miljoen euro. Dat geld is deels voor Holwerd aan Zee en deels voor de economische versnellingsagenda van Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Dantumadeel.

Voor het project Holwerd aan Zee betekent dit een flinke opsteker. Realisatie is dankzij het Haagse geld weer een stap dichterbij. Uitwerking van de eerste fase kost 60 miljoen euro. De provincie heeft al 10 miljoen euro toegezegd.

Vanuit Den Haag gaat verder 10 miljoen euro naar verduurzaming van de landbouw in Friesland, Groningen en Drenthe. Een derde van dat bedrag valt neer in Friesland. De provincie kan met het geld projecten starten voor extensief boeren en voor de overstap naar verduurzaming en vergroting van de biodiversiteit.

Acht projecten

Friesland had acht projecten aangemeld voor het Regiofonds, waaronder de verduurzaming van de landbouw, de veenweide, de Watercampus, de circulaire economie, de krimp in Noordoost en Holwerd aan Zee.

Gedeputeerde Sander de Rouwe meldde eerder op pole position te staan. Zes niet-noordelijke projecten (Eindhoven, Zeeland, Estec Noordwijk, BES-eilanden, Rotterdam-Zuid en het opruimen van kernafval in Dodewaard en Petten) kregen al geld in het regeerakkoord. Nu was Friesland aan de beurt, vond Friesland.

,,We zijn tevreden’’, zegt De Rouwe nu. ,,We zien deze keus van het Rijk als een sterke impuls voor Fryslân. Dit kabinet kiest duidelijk voor de regio, eerst in woorden en nu ook in daden.’’

Nieuws

menu