Reeën, dassen en andere wilde dieren trekken sinds corona vaker dorpen en steden in. Het gevolg: meer aanrijdingen en ongevallen

Reeën, dassen en andere wilde dieren: sinds het coronavirus zijn intrede deed, komen ze meer in dorps- en stadscentra dan voorheen. Met als gevolg ook meer aanrijdingen, soms met dodelijke afloop voor de dieren.

,,Het is zo rustig op straat dat dieren op plekken komen waar ze normaal ver weg van blijven.”

,,Het is zo rustig op straat dat dieren op plekken komen waar ze normaal ver weg van blijven.”

Maandagochtend vroeg was het raak op de Quadoelenweg midden in Oosterwolde: een reebok was verstrikt geraakt tussen de spijlen in een stalen hek. Het dier werd bevrijd door de brandweer, maar was dermate gewond dat bij een dierenarts werd besloten het te af te maken.

Avondklok

Het is echt iets van de laatste maanden, zien ze bij Dierenambulance de Wouden. Sinds de invoering van de avondklok moeten ze vaker uitrukken voor gewonde dieren midden in het dorp.

,,Het is zo rustig op straat dat dieren op plekken komen waar ze normaal ver weg van blijven”, zegt ambulancerijder Jan. ,,Reeën, herten, dassen: alles wat normaal ver weg van de bewoonde wereld blijft, komt de dorpen en woonwijken in.”

En dat leidt tot meer aanrijdingen met de paar auto’s die nog wél op straat zijn, vertelt Jan. Of, zoals in Oosterwolde, tot dieren die op een andere wijze gewond raken. ,,Je ziet vooral een hele hoop reeën die in woonwijken komen en daar dan worden aangereden. Of dassen. Dat gebeurt anders eigenlijk nooit.” Jan wil niet met zijn achternaam in dit artikel, om te voorkomen dat mensen die niet blij zijn met de wijze waarop de Dierenambulance de hulpverlening aanpakt, hem kunnen traceren.

De toename geldt voor het hele werkgebied van Dierenambulance de Wouden, ruwweg van Drachten tot Appelscha en Noordwolde.

Wandelaars

Waar ze bij de Drachtster Dierenambulance een duidelijk verband zien met de avondklok, is dat landelijk niet het geval. Woordvoerder Carmen Silos van de Dierenbescherming – waar de dierenambulances onder vallen – ziet iets anders: de toename van het aantal wandelaars in bossen en andere natuurgebieden drijft wilde dieren daarvandaan. ,,Eigenlijk worden ze verjaagd door mensen. Ze raken dan gestrest en zoeken andere plekken op, plekken waar ze niet willen zijn. Dat zie je zeker na weekenden, als veel mensen besluiten te gaan wandelen.” Zoals afgelopen weekend dus.

Cijfers houdt de Dierenbescherming niet bij, zegt Silos, maar duidelijk is dat het aantal aanrijdingen landelijk is toegenomen. Ze zegt dat het vooral belangrijk is dat bezoekers van natuurgebieden zich aan de regels houden. Dus geen honden los laten lopen. ,,Het begint bij het gedrag van de mens. Ga dus ook zelf niet van de paden af.”

In paniek

De Drachtster ambulancerijder Jan verwacht de komende weken een verdere toename, ondanks de opheffing van de avondklok. ,,Ik denk dat het in het begin drukker wordt. Er zullen vast en zeker dieren in paniek raken, en dan zal je meer ongevallen zien. De natuur is er nu drie maanden aan gewend geraakt dat er geen verkeer is. Het zal ook wel weer een paar maanden duren om dat eruit te krijgen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Instagram