Redder Ate Damstra van de Bonifatiuskerk stopt er na een halve eeuw mee

Ate Damstra: ,,Ik loop nog regelmatig honderden traptreden.’’ FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Na vijftig jaar te hebben gestreden voor de Bonifatiuskerk, nam Ate Damstra (78) zaterdag afscheid. ,,Ik hoop dat Leeuwarden en de parochie nog jarenlang profijt hebben van de kerk.”

Vrijdag elf uur, ruim 28 uur voor het afscheid. ,,Ik zal een zucht van verlichting slaken als het allemaal voorbij is”, laat Damstra weten. Hij zit onderuit gezakt in een kamertje van het parochiehuis naast de Bonifatiuskerk. Buiten staat een groepje toeristen in de gure wind de kerk te bestuderen. Iets wat mogelijk is vanwege Damstra’s halve eeuw aan inzet voor de kolossale kerk.

Het begon allemaal aan het begin van de jaren zestig. Damstra was actief in de jeugdgemeenteraad van Leeuwarden. Toen het toenmalige parochiebestuur de kerk wilde slopen vanwege onderhoudskosten, werd Damstra wakker geschud. Er werd een actiecomité opgericht, bestaande uit leden van de jeugdgemeenteraad en enkele burgers van Leeuwarden.

Stichting Bonifatiustoren

Damstra begreep niet dat de kerk gesloopt moest worden, aangezien Leeuwarden al zo weinig torens had. ,,Nog steeds trouwens”, vindt Damstra. Hij haalt zijn schouders op. ,,Maar als je de kerk niet onderhoudt, heb je ook een reden om hem te slopen.” In 1971 werd de stichting Bonifatiustoren opgericht. Damstra werd secretaris.

Zijn vertrek als secretaris van de stichting is in overleg gegaan. Vanwege het overlijden van een bestuurslid van de stichting werd er overlegd of het misschien niet beter zou zijn dat er een opvolger zou komen. ,,Alsof ik van plan ben om om te vallen!”, zegt Damstra. ,,Ik loop regelmatig nog honderden traptreden op om de toren te beklimmen.” Toch zag hij ook in dat het misschien beter zou zijn dat er een opvolger zou komen.

Waarom Damstra het een halve eeuw volhield? ,,Je moet wel een beetje gek zijn”, grapt hij ,,Je bent er gewoon nooit klaar mee. Er is altijd wel wat te doen. Ik had na tien jaar kunnen stoppen, maar zo zit ik niet in elkaar.”

Nieuws

menu