Recycle Boulevard in Leeuwarden: een kringloopwinkel 2.0 (+video)

Designmeubels gemaakt van afval, een leerbedrijf van het Friesland College, het atelier van Claudy Jongstra: het is allemaal te vinden in de nieuwe Recycle Boulevard van Omrin: meer dan alleen een kringloop dus.

Een groep vrouwen krijgt in de koffiecorner uitleg over het glimmende espressoapparaat. Verderop rollen statushouders rekken vol broeken en colberts – allemaal nog in plastic – de kledingafdeling binnen. Het is donderdagochtend nog een en al bedrijvigheid in de nieuwe ‘recycle boulevard’ van Omrin aan de Leeuwarder Voltastraat. Voor de opening morgen moet ernog het nodige gebeuren.

Andere uitstraling

De locatie is om de hoek van de ‘oude’ kringloop aan de Zwettestraat, maar heeft een totaal andere uitstraling. In het midden een ‘boulevard’, met aan weerszijden ‘toonzalen’ waar de spullen netjes gerangschikt en uitgestald staan te wachten op een nieuwe eigenaar. Zo is er een kinderhoek vol speelgoed, een meubelafdeling met zitjes in verschillende stijlen (van bruin tot industrieel) en een reusachtige kerstafdeling vol kunstbomen, kerstmannen en ballen. Alle hoeken zijn gestyled door studenten van D-Drive van het Friesland College.

Het 8000 vierkante meter grote complex kwam vrij toen eigenaar Kapenga zijn woonboulevard verhuisde naar het Businesspark. ,,Het was een geweldige kans dat we deze locatie konden krijgen’’, zegt filiaalmanager Sjoerd Seldenrust. ,,We zagen best veel bedreigingen: Marktplaats, Marktkraam. Er zijn allerlei kleine kringloopwinkels in de stad bijgekomen, het is niet een beschermde naam.’’ ,,Tweedehands is hot. Je komt er dus niet door ergens een prijssticker op te plakken’’, vult zijn collega manager Stephanie de Groot bij Estafette aan.

'Kringloop plus'

Onder de paraplu van ‘Recycle Boulevard’ is nu een ‘kringloop plus’ opgezet. Die behelst niet alleen de verkoop van tweedehands spullen, maar biedt ook plek aan cultuur, onderwijs en het bedrijfsleven. Zo verhuist textielkunstenaar Claudy Jongstra begin december met haar ‘Waste NO Waste LAB’ naar de bovenverdieping van het pand. Ook gaat Omrin Estafette in de nieuwe locatie samenwerken met het Friesland College dat er enkele leslokalen krijgt.

Studenten van de opleiding meubelontwerp bedenken nieuwe functies voor afgekeurde goederen. Seldenrust: ,,We zagen op de vorige locatie toch best veel spullen in de container verdwijnen. Neem al die eikenhouten kasten die niemand meer wil hebben, zelfs de Polen niet. Maar eikenhout is supersterk materiaal.’’ De studenten maakten er maquettes van van tafels, die worden tentoongesteld op de Recycle Boulevard. Een vakjury bepaalt welke het mooist is en die wordt op ware grootte nagemaakt. Zo zijn er ook lampen en stoelen te koop die gefabriceerd zijn van petflessen.

Verder krijgen negen duurzame ondernemers als Planq, A House of Happiness en Louise Cohen er een plekje. Zij gaan gerecycelde producten maken samen met ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’.  Het sociale aspect is belangrijk in de nieuwe opzet. Zo wordt samengewerkt met Stichting Fier. Meisjes en vrouwen van Fier, die bijvoorbeeld slachtoffer zijn van eerwraak of loverboys, maken in de Fierbakkerij taarten en soepen die in de koffiehoek te koop zijn. Uitkeringsgerechtigden volgen er werktrajecten en statushouders doen er werkervaring op.

Banen creëren

Door al die functies samen te brengen in één pand, hoopt Omrin banen te creëren. De Groot: ,,We willen oude ambachten nieuw leven inblazen. Claudy Jongstra wil bijvoorbeeld weven weer populair maken.’’

Twee zaken zijn essentieel voor Estafette, benadrukt de manager: circulaire economie, en de ‘inclusieve maatschappij’, oftewel iedereen mag meedoen. De Groot: ,,Er wordt ontzettend veel gepraat over circulaire economie, wij gaan het gewoon doen. We proberen hier alles her te gebruiken. Dat moet kilo’s afval schelen.’’

Voor elke portemonnee

Op de Recycle Boulevard is voor elke portemonnee iets te vinden.  ,,We verkopen nog steeds dezelfde producten. Er komen natuurlijk wel duurdere spullen bij. Zoals die zelfgemaakte tafels, daar zitten manuren in. Die gaan niet voor een kringloopprijsje weg, maar zijn wel duurzaam.’’

Intussen leggen Koos Jansma en Tine Berends de laatste hand aan de ruim gesorteerde boekenafdeling. Beide medewerkers zijn enthousiast over de nieuwe locatie. ,,Toen we tien jaar geleden naar de Zwettestraat verhuisden, zaten we met de boeken in een klein hoekje achterin. Maar we werden steeds groter, en kijk dit nu eens’’, zegt Tine (sinds 12 jaar vrijwilliger). Jansma (betaalde kracht, sinds 17 jaar): ,,De puntjes op de i en dan kunnen we los.’'

Gebruikers van de app klikken hier voor de video.

Nieuws

menu