Na jaren strijd is er een oplossing voor het recreatief verhuren van woningen in Hindeloopen: dit mag, maar maximaal 30 dagen per jaar

Traditioneel likhús in Hindeloopen. Deze mogen recreatief worden verhuurd. FOTO JAN DE VRIES

Na jarenlange strijd is er een oplossing voor het recreatief verhuren van woningen in Hindeloopen. Dit wordt voortaan beperkt toegestaan.

Zeker sinds 2005 strijdt Hindeloopen tegen illegale verhuur van woningen in de oude kern van de stad aan toeristen. Nu de gemeente Súdwest-Fryslân betrokken organisaties in de stad bij de problematiek betrokken heeft, is er een oplossing. Verhuur wordt beperkt toegestaan: maximaal dertig dagen per jaar.

Nieuwe initiatieven voor commerciële verhuur worden niet meer toegestaan. De vier gevallen waarin dit al wel gebeurt, mogen hiermee doorgaan. Voor het recreatief gebruik van tweede woningen komt een persoonsgebonden overgangsrecht voor de bestaande gevallen.

De gemeente staat toe dat de unieke likhuzen recreatief verhuurd mogen worden. Dit zijn de kleinere huizen waarin vroeger de gezinnen van de kapiteins verbleven als de kapitein op zee was.

Spookwoningen

Súdwest-Fryslân stemde het nieuwe beleid af met Plaatselijk Belang Hindeloopen, Stichting Promotie Hindeloopen en Stichting Stadsherstel. Volgens de gemeente kan het voorstel op een breed draagvlak rekenen. In de oude situatie was recreatieve verhuur verboden, maar stond de gemeente het oogluikend toe.

Een actiegroep kwam in het geweer tegen de zogenoemde spookwoningen, waar recreanten verblijven die niet bijdragen aan het verenigingsleven. De gemeente kreeg de afgelopen jaren 42 handhavingsverzoeken binnen voor woningen die recreatief zouden worden verhuurd. Op 11 adressen werden inderdaad overtredingen geconstateerd.

Verhuurders en tweede woningbezitters stonden lijnrecht tegenover de actiegroep. Zij noemden het een moderne ontwikkeling en wilden versoepeling van de regels. Het nieuwe beleid komt eind dit jaar in de gemeenteraad.

Nieuws

Meest gelezen