Recordaantal zwemmers in zee en rivieren raakt in problemen

FOTO ANP

Zwemmers raken massaal in de problemen in rivieren, meren en de zee. Reddingsbrigade Nederland moest afgelopen week 1200 mensen uit het water halen.

Nooit eerder hadden de reddingsteams het zo druk met zwemmers die gered moesten worden. Rijkswaterstaat laat weten handenvol werk te hebben aan wildzwemmers in rivieren en mensen die in het water in de problemen raken.

Ondanks dat er al meerdere campagnes zijn gevoerd, willen Reddingsbrigade Nederland en Rijkswaterstaat dat er nog meer aandacht komt voor de gevaren van zwemmen in met name de Noordzee en de Nederlandse binnenwateren.

Warm weer

Maandag start Reddingsbrigade Nederland met een postercampagne, waarbij in diverse talen wordt gewezen op de risico’s van het zwemmen. Vooral op warme dagen gaat het te vaak mis, ziet woordvoerder Sander Zeilstra. ,,Van de 1200 keer dat we afgelopen week moesten ingrijpen, vonden 800 acties plaats op de donderdag en vrijdag, toen het tropisch warm was in Nederland.’’

In een aantal gevallen werden zwemmers terug naar de kant gestuurd als ze ver in zee of op de rivier waren gegaan, maar het merendeel betrof het serieuzer werk. ,,Het verrichten van eerste hulp aan drenkelingen die onwel zijn geworden, het zoeken naar zwemmers die in het water vermist zijn geraakt. We doen wat we kunnen’’, zegt Zeilstra, ,,maar we werken met vrijwilligers en kunnen helaas niet op alle plekken tegelijk zijn.”

Lees ook: Hand in hand waden door het IJsselmeer, op zoek naar vrouw die van opblaaszwaan viel

‘Rivieren zijn geen zwembaden’

Ook Rijkswaterstaat maakt zich zorgen om het grote aantal zwemmers in rivieren en kanalen. ,,Rivieren zijn geen zwembaden’’, zegt een woordvoerster. Volgens de waterbeheerder is permanent toezicht op rivierstranden niet mogelijk.

Op veel plekken is het verboden te zwemmen en wordt vooral gecontroleerd of mensen niet alsnog het water ingaan. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen week meerdere boetes uitgedeeld aan zwemmers. ,,Als mensen zwemmen op plekken die daarvoor niet zijn bedoeld, schrijven we een boete van 140 euro uit.’’

Friese Waddeneilanden

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmacht (KNRM) meldt op haar website dat de KNRM lifeguards ,,de handen vol’’ hadden op de Friese Waddeneilanden. Er waren kleine ongevallen en onwelwordingen op het strand. Een enkele keer moesten ze mensen uit het water halen die te ver afdreven.

Nieuws

menu