Rechts blok in Provinciale Staten wil wolf weren uit Friesland

Wolf ter illustratie FOTO PIXABAY

Vier partijen in de Provinciale Staten van Friesland willen dat de provincie wordt aangewezen als wolfvrij gebied.

VVD, CDA, Forum voor Democratie en PVV zullen woensdag er tijdens Provinciale Staten bij Gedeputeerde Staten op aandringen dat er snel een plan van aanpak komt om de wolf buiten Friesland te houden. Friesland moet aangewezen als wolfvrij gebied, vinden de partijen. Ze hebben de steun van nog één Statenlid nodig om tot een meerderheid voor het plan te komen.

Volgens de partijen horen wolven thuis in grote natuurgebieden, die er volgens hen in het dichtbevolkte Nederland nauwelijks zijn. De vier fracties zien het als optie om de wolven te verplaatsen naar delen in Europa waar de wolf beter kan leven.

Gespot bij Bakkeveen en Donkerbroek

De wolf is al een tijdje terug in Nederland. In december werd er nog een wolf gesignaleerd bij Bakkeveen. De wolf werd dit voorjaar gezien bij Donkerbroek. De wolf heeft het gemunt op schapen. Dit jaar zijn er in Nederland al tientallen schapen doodgebeten door een wolf. Schapenhouders krijgen van de provincies een vergoeding voor gedode schapen.

Kelder

De vergadering van Provinciale Staten is woensdag niet in de Steateseal, maar in de kelder van het Provinsjehûs. In de commissiezaal is meer ruimte om Statenleden tegelijk te kunnen laten deelnemen aan de vergadering. Door de coronamaatregelen moeten Statenleden afstand tot elkaar bewaren. In de Steateseal is dat lastiger uit te voeren.

Nieuws

menu