Rechter wijst moeder Marianne Vaatstra half miljoen euro toe

FOTO ANP

Publicist Wim Dankbaar moet een half miljoen euro betalen aan de moeder van Marianne Vaatstra. Dat heeft de rechtbank in Haarlem besloten.

Dankbaar werd begin augustus al veroordeeld tot hoge dwangsommen als hij bepaalde uitlatingen over moeder Maaike Terpstra niet zou rectificeren en van zijn website en Facebook zou halen. De rechter stelt nu vast dat Dankbaar zich niet volledig aan dit vonnis heeft gehouden.

Volgens Terpstra maakt Dankbaar haar emotioneel kapot door steeds contact te zoeken en haar te betrekken in zijn onderzoek naar een vermeend complot rond de moord op haar dochter. De advocaat van de moeder, Yehudi Moszkowicz, stapte in juli naar de rechter om hier een einde aan te maken.

De rechter gaf de moeder toen gelijk en veroordeelde Dankbaar tot een contactverbod, rectificaties en verwijdering van allerlei teksen. De rechter zette op overtreding van dat vonnis dwangsommen van 20.000 euro per overtreding met een maximum van 500.000 euro.

Betalen

Volgens de rechter is nu gebleken dat Dankbaar op zijn Facebook en op zijn website teksten heeft laten staan die in strijd zijn met zijn veroordeling. Hij heeft die teksten ook zo lang laten staan dat hij in totaal een bedrag van 500.000 euro heeft ‘opgemaakt’. Dat wil in de praktijk zeggen dat hij dat bedrag nu aan de moeder moet betalen. Dankbaar kan nog wel in beroep gaan tegen het vonnis.

De advocaat van de moeder van Marianne Vaatstra had eerder al uit voorzorg voor 500.000 euro beslag laten leggen op de bankrekening van Dankbaar, om zo de dwangsommen te kunnen innen als de rechter daartoe zou besluiten.

Nieuws

menu