Rechter tipt fietsendief tattoo met 'proeftijd' te laten zetten

FOTO LC ARCHIEF

Om een fietsendief eraan te herinneren dat hij in de gevarenzone zit, adviseerde politierechter Kees Post hem een extra tatoeage te nemen.

,,Ik zie dat u al een plaatje op uw hand heeft”, zei Post bij het opleggen van de straf tegen de 23-jarige verdachte uit Leeuwarden. ,,Ik zou zeggen: doe er nog één bij met met de letters PT. Die afkorting gebruik ik zelf ook altijd voor het woord ‘proeftijd’”, zei Post vrijdag half gekscherend en half serieus.

Dat de Leeuwarder in een proeftijd van een eerdere veroordeling voor diefstal zat, weerhield hem er op 29 januari op het NS-station van Grou niet van een fiets te stelen. Het rijwiel stond niet op slot, hij kon het zo meenemen. Het leek een makkelijke buit, maar de Leeuwarder had één van de lokfietsen van de politie meegenomen. Door middel van zendapparatuur in de fiets liep de dief eenvoudig tegen de lamp.

Te veel tijd

Waarom gaat hij in de fout, terwijl hij weet dat hij in de gevarenzone zit, wilde Post van hem weten. ,,Ik denk omdat ik tijd te veel heb. Zit veel thuis, heb weinig geld.” Werk heeft de Leeuwarder niet, hobby’s evenmin.

Voorlopig hoeft de man niet thuis te zitten. De officier van justitie eiste tegen hem een werkstraf van 40 uur, plus de tenuitvoerlegging van werkstraffen van 60 uur en 50 uur van eerdere veroordelingen. Politierechter Post vonniste conform de eis: ,,Zo ziet u maar dat een simpele fietsendiefstal geen geintje is en u duur kan komen te staan.”

Nieuws

Meest gelezen