Rechter spreekt baas recyclingbedrijf Kootstertille vrij

FOTO ARODI BUITENWERF

Een 56-jarige man uit Kootstertille is door de rechter vrijgesproken van heling van een vrachtwagencombinatie in augustus 2015.

De vrachtwagen met hijskraan was enkele dagen eerder gestolen in Velsen-noord en werd in de vroege ochtend van 24 augustus 2015 aangeboden bij het recyclingbedrijf. De 56-jarige eigenaar was op dat moment op vakantie, maar hij had er wel eerder contact over gehad met een zakenrelatie die zei dat de vrachtwagen snel gedemonteerd en afgevoerd moest worden.

Ongure types

De man gaf zijn zoon vervolgens opdracht om dat te doen. Die vertelde later aan de politie dat hij zich geïntimideerd voelde door de vier ongure types die de vrachtwagen kwamen brengen en daarvoor 5500 euro contant wilden hebben. De zoon vertrouwde het niet, maar stelde zijn vader daar niet van op de hoogte.

De zoon werd in november 2016 al vanwege heling veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 150 uur. Ook moest hij het gedupeerde bedrijf 54.500 euro schade vergoeden. Rechter Monique Dijkstra was het met officier van justitie Marco van den Broek eens dat niet is gebleken dat de vader had kunnen weten dat het 'foute boel' was. Daarom sprak ze hem vrij.

Geseponeerd

De zaak tegen de vader was eerder al door het Openbaar Ministerie geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs, maar het gedupeerde bedrijf startte een zogenaamde artikel 12 procedure waarbij het Gerechtshof zich nog eens over de zaak buigt. Dat gelastte het OM alsnog tot vervolging over te gaan.

Nieuws

Meest gelezen