Rechter: geen kosten voor het verwijderen van de gasmeter

FOTO ANP

Een man uit Meppel hoeft niet te betalen voor het verwijderen van zijn gasaansluiting. Dat heeft de rechtbank in Assen vorige week bepaald.

De man had zijn leveringsovereenkomst opgezegd, waarna gasdistributeur Rendo de gasaansluiting in zijn woning weghaalde. Het bedrijf claimde de kosten van 400 euro vervolgens bij de man, die weigerde te betalen. De zaak kwam uiteindelijk bij de rechter die nu zegt dat nergens uit blijkt dat hij een dergelijk bedrag moet ophoesten.

Menno Poortinga uit Oudehaske, die met de man uit Meppel optrekt in de strijd en hem van website Tweakers kent, noemt de uitspraak ,,heel belangrijk’’. Poortinga zegde eerder zijn contract op bij Liander, omdat hij een warmtepomp kreeg. Voor het ongevraagd weghalen van de aansluiting weigerde hij te betalen. ,,We roepen al drie jaar dat er geen wettelijke grondslag is voor het versturen van een factuur als je geen opdracht geeft.’’ Er zouden zo’n 200 gasverlaters zijn die weigeren zo’n opdracht te geven.

Hoe verregaand de gevolgen van de uitspraak zijn, is onduidelijk. De rechtbank vernietigde de algemene voorwaarden tussen de Drent en Rendo, omdat die te laat aan de man waren versterkt. Daardoor blijft in het midden wat er was gebeurd als de voorwaarden wel hadden gegolden. Rendo bestudeert de uitspraak.

Nieuws

menu