Rechter doekt dierenambulance zonder dierenambulance op

Stichting Dierenambulance Leeuwarden is ontbonden door de rechtbank. Maar dat betekent niet dat er nu geen dierenambulances meer rijden.

Sinds medio 2017 worden de ambulancediensten namelijk uitgevoerd door Dierenopvang De Wissel. Dat gebeurde nadat de gemeente Leeuwarden het contract met Stichting Dierenambulance Leeuwarden had verbroken. Dit wegens interne ruzies en financiële wanorde.

Stichting Dierenambulance Leeuwarden sloeg vervolgens een andere weg in. Die draaide niet meer om het helpen of vervoeren van zieke of gewonde dieren.

Opzetten dierencrematorium

Het nieuwe doel was het opzetten van een dierencrematorium aan de Apolloweg in Leeuwarden, dat formeel gerund werd door een stichting met de naam Dog Sheep Dog Society.

Wel werden donaties en legaten aangeboord van Stichting Dierenambulance Leeuwarden.

Dit tot onvrede van twee oud-vrijwilligers. Geld geschonken om dieren te helpen, mag niet gaan naar het verbranden van dode dieren, was in het kort het argument. Met de naam van de stichting hadden de commerciële praktijken immers weinig van doen.

Ontbinding enige optie

De rechtbank in Leeuwarden volgde die redenering. Het handelen van de stichting is in strijd met de statuten, was het oordeel. Bovendien was het vertrouwen van de donateurs geschaad.

De uitspraak van vorige week donderdag spreekt van een situatie die ‘dermate ernstig’ is, dat er maar een mogelijkheid is: ontbinding van de stichting. Daarmee is een nieuw hoofdstuk aangebroken in een dossier vol ruzies en rechtszaken.

De site van het dierencrematorium staat ondertussen op zwart. Een vereffenaar is door de rechter aangewezen om te kijken wat er met het geld moet gebeuren dat nog in de kas zit.

De voorzitter van Stichting Dierenambulance Leeuwarden wil er voorlopig weinig over kwijt. Hij wacht eerst de gesprekken met de curator van eind volgende week af.

Nieuws

menu