Recensie: Kameleonserie sluit naadloos aan op films

Ook al zijn er een nieuwe Hielke en Sietse, een nieuwe agent Zwart én een andere Gerben, de Kameleonserie voelt even vertrouwd als de films uit 2003 en 2005.

De eerste aflevering zou er zo een vervolg op kunnen zijn. De Klinkhamers zitten nog steeds vol kattenkwaad. Met de racistische campingbaas Steef den Ouden (Thomas Dudklewicz) en de zich verdacht gedragende meneer Verschuere heeft deze reeks twee nieuwe slechteriken.

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Woudagemaal komt de koning naar Lenten. Dit fictieve dorpje is een toeristisch uitstapje naar De Fryske Marren, want het is een mix van Lemmer (Woudagemaal), Sloten (stadsbeeld), Terherne (Kameleondorp) en Balk (gemeentehuis).

Maar voor het zover is, vindt er een introductie plaats van diverse personages middels al even uiteenlopende gebeurtenissen.

Allereerst redt Gerben (Cas Jansen) iemand uit de sloot. Voor deze heldendaad hoopt hij koninklijk te worden onderscheiden. Zover komt het niet, maar Hielke en Sietse (Duke en Scott Huisman) regelen wel een afspraak voor hem met de burgemeester.

Hielke en Sietse Klinkhamer zitten nog altijd vol kattenkwaad

In plaats van een lintje krijgt hij van haar (Meriyem Manders) een biggetje. Dat wil hij zo snel mogelijk te gelde maken (,,ik ben een koeienboer, geen varkensboer’’) en daarvoor neemt hij het beestje onder zijn jas mee naar de slager (Edo Brunner).

Die wil het ter plekke in mootjes hakken en heft alvast de bijl, maar dit gaat Gerben toch te ver. ,,Want een koninklijke big, daar maak je geen worst van.’’

Ondertussen raken Hielke en Sietse bevriend met een vluchtelingengezin: vader Tekeste (Hakim Traïdia), dochter Aranchi (Hind Azouagh) en zoon Issac (Mohammed Azouagh). De familie woont op de camping van Steef den Ouden.

Als de vader door de racistische campingbaas van diefstal van een ring wordt beticht en in de cel belandt, mogen de kinderen bij de altijd hartelijke Klinkhamers (Steven de Jong en Domenique van Vliet) logeren. Hen hangt door de ‘criminele daad’ uitzetting boven het hoofd.

En dan duikt de vage meneer Verschuere op, die iets in zijn schild voert. Wat, dat wordt in de volgende elf afleveringen duidelijk.

De Kameleon, NPO 3, 19.25 uur

Nieuws

Meest gelezen