'ReOpening' LF2018 wil 'it nije Fryslân' laten zien

FOTO ANP

FOTO ANP

Geen vuurwerk, geen slotfeest, maar een manifestatie van drie weken die verwijst naar de toekomst. Zo wordt LF2018 afgesloten, onder de naam ReOpening.

Het programma, van 3 tot en met 25 november, is opgebouwd rond festivals Explore The North en Noordelijk Film Festival , plus lichtfestival Luna dat naar voren gehaald is. Daaromheen spelen zich tientallen evenementen af, grotendeels in Leeuwarden. Directeur Tjeerd van Bekkum: ,,We gaan echt uitventen dat het succesvol is geweest.”

Geen vuurwerk, maar legacy

Bij de opening in januari knalde er geen vuurwerk, bij de afsluiting evenmin. Er komt geen groots slotfeest, ,,al is er echt wel feest in de stad”, zegt producer Sjoerd Bootsma. In plaats van eenmalig knallen moet de ReOpening ook iets zeggen over de nalatenschap van LF2018, de legacy . ,,Wy ha it sa neamd”, zegt Immie Jonkman van het programmateam, ,,omdat wy fine dat wy noch net klear wiene.”

Daarom laat het programma ook zien wat er in de afgelopen periode – het Culturele-Hoofdstadjaar zelf en de aanloop daarnaartoe – bereikt is. Bootsma: ,,We hebben mensen uitgedaagd om buiten hun comfort zone te treden en nieuwe samenwerkingen aan te gaan, ook op Europees niveau. We hebben mensen uitgedaagd om meer ecologisch te gaan werken. Dat willen we laten zien. En we zetten nieuwe makers op het podium, omdat we daar uitdrukkelijk in hebben geïnvesteerd.”

'It nije Fryslân'

ReOpening wil ,,it nije Fryslân” laten zien. ,,Dat kent een internationaal theaterprogramma”, zegt Bootsma, ,,dat kent heel veel samenwerkingen tussen onverwachte partijen.” Van Bekkum: ,,In het nieuwe Friesland zie je ook de kracht van kunst en cultuur, en hoe je daarmee bewustwording kunt creëren.”

Dat mag ook schuren, zegt Jonkman, die wijst op The List : het voorlezen van de namen van alle pakweg 34.600 mensen die zijn omgekomen bij het oversteken van de Middellandse Zee, om Europa te bereiken. In die lijn ligt ook het project Eritreatown , een community art -project waarbij de Oosterstraat wordt omgevomd tot een straat in Eritrea – dat ook de nodige vluchtelingen heeft voortgebracht.

De toekomst van Friesland komt ook aan de orde in het project van beeldend kunstenaar Henk Hofstra, Yn 2028... : 77 borden met daarop de wensen en dromen van Friezen voor dat jaar.