Rainbeer en Grutte Pier leggen uit hoe je van regen bier maakt

Frans Filius van Grutte Pier met een flesje Friese Boezem, dat is gebrouwen met regenwater. FOTO LC/TAMARA VAN DEN BERG

De mannen van Rainbeer en brouwerij Grutte Pier houden wel van een fikse plensbui. Want als het regent, hebben zij weer water om hun speciaalbier Friese Boezem van te brouwen.

Friese Boezem heeft nagenoeg dezelfde receptuur als de Tripel, het vlaggenschip van de Leeuwarder bierbrouwerij Grutte Pier. Er is slechts een verschil: bij de productie van Friese Boezem wordt regenwater gebruikt.

Proeft dat nou heel anders als je regen- in plaats van kraanwater gebruikt?

,,Het is wel iets subtieler’’, zegt Joris Hoebe van start-up Rainbeer. Hoe dat kan, legt Frans Filius, samen met Renze Bil eigenaar van Grutte Pier, uit: ,,Al de smaken komen meer bij elkaar. De Friese Boezem is zachter en zoeter dan de Tripel. De mineralen in water spelen een hele belangrijke rol bij de smaak. Dat maakt het ook spannend om regenwater te gebruiken. Je weet pas of het lukt als je het doet.’’

Hoe kom je erbij om bier van regenwater te brouwen?

Het idee is ontstaan bij Joris Hoebe en Wietse Visser om aandacht te genereren voor klimaatverandering en het regenbestendig maken van de stad. ,,Het regent steeds meer’’, aldus Hoebe. ,,En we moeten nadenken over wat we met al dat water gaan doen.’’ Het bier is een laagdrempelige manier om het gesprek op gang te brengen. Rainbeer brouwt met De Prael in Amsterdam al een tijdje bier, Code Blond, met in de hoofdstad opgevangen regenwater. Het bedrijf breidt het concept nu uit naar andere plekken en werkt daarbij samen met lokale brouwers. Zo kwamen ze ook terecht in Leeuwarden. Verder is er regenwaterbier uit Den Helder, zijn er plannen in Nijmegen en wordt samengewerkt met hiphoplabel Noah’s Ark (waar onder meer Kraantje Pappie en Jonna Fraser onder contract staan).

In dit stuk uit 2016 gaat Joris Hoebe dieper in op de achtergronden van Rainbeer (dat toen nog Hemels Water heette).

Waar wordt het hemelwater opgevangen?

In Amsterdam heeft Rainbeer verschillende plekken waar water wordt opgevangen, in Friesland gebeurt dat enkel bij brouwerij Admiraal in Aldtsjerk waar ook het bier wordt gebrouwen. ,,Zo’n 1500 tot 2000 liter per keer halen we op’’, vertelt Hoebe. ,,Ons doel is om elke maand te brouwen dus elke vier weken moet er wel een flinke bui vallen. Tot nu toe is dat elke keer gelukt. Dat is ook in lijn met de verandering in het klimaat. Je ziet steeds vaker piekbuien.’’ Filius en Hoebe verwachten dat iedere bui anders smaakt. Zo is de eerste lading bier gemaakt van smeltwater. ,,Het is van vlak voor Kerst, toen het sneeuwde.’’ Hoebe: ,,Nu is er meer smog in de lucht. Eens kijken wat dat doet.’’

Wat gebeurt er allemaal met het regenwater?

Nadat het is opgevangen wordt het gefilterd. Vervolgens wordt het gebruikt voot het ‘maischen’, het laten trekken van de mout in warm water. Het spoelen om de vaste en vloeibare delen te scheiden, gebeurt in Aldtsjerk ook met regenwater. In Amsterdam gebruiken ze hier kraanwater voor. Hoebe: ,,De Friese Boezem is wat dat betreft als eerste echt honderd procent van regenwater gemaakt.’’ De droom van Rainbeer en Grutte Pier is om een brouwerij op te zetten waarin regenwater niet alleen voor het brouwen maar ook voor het koelen en zelfs het doorspoelen van de wc’s wordt gebruikt. ,,Maar dat is iets voor de toekomst’’, aldus Filius.

Waar komt de naam Friese Boezem vandaan?

Die is bedacht door twee NHLStenden-studenten die stage liepen bij Hoebe en Filius: Mart Fajidherbe en Maarten van Meer. De naam verwijst naar het eeuwenoude stelsel voor de waterhuishouding van de provincie.

Wanneer is het bier voor het eerst te proeven?

Zaterdag houdt Grutte Pier vanaf 12.00 uur een open dag en wordt het eerste biertje om 16.30 uur aangeboden aan gedeputeerde Sander de Rouwe. Daarna mag iedereen proeven. De dag is ook bedoeld om stemmen op te halen voor de brouwerijverkiezing van Beerwulf .

Nieuws

menu