Raadslid in Tytsjerksteradiel verdacht van ernstig zedendelict: ChristenUnie schorst fractielidmaatschap

Het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel in Burgum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Een raadslid van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel wordt verdacht van een ernstig zedendelict. De partij heeft daarom besloten hem te schorsen. Ook is hij geschrapt van de kandidatenlijst.

Volgens nieuwssite WâldNet zou de 52-jarige man uit Garyp vlak voor Kerst in Rhoon, een dorp vlakbij Rotterdam, zijn opgepakt. Lokale omroep RTV Rijnmond meldt dat op 21 december een 52-jarige man uit Friesland in het dorp is opgepakt . Hij was daar omdat hij had afgesproken met een 11-jarig meisje voor een seksdate. Toen hij aankwam werd hij echter opgewacht door de stiefvader die hem een aantal klappen gaf. De politie kwam tussenbeide en arresteerde de Garypster. Op 6 januari is zijn hechtenis met 90 dagen verlengd.

Vanwege de verdenking vindt de ChristenUnie hem geen geloofwaardig vertegenwoordiger meer van de partij. Om die reden is hij geschorst als fractielid.

‘Een van de ernstigste verdenkingen die er bestaan’

Landelijk partijvoorzitter Ankie van Tatenhove: ,,Een verdenking van een zedenmisdrijf is een van de ernstigste verdenkingen die er bestaan. De ChristenUnie zet zich ook politiek in om de veiligheid van iedereen, zeker van kinderen en jonge vrouwen, te waarborgen. We tillen er dan ook zwaar aan dat juist één van onze vertegenwoordigers nu van zo’n misdrijf wordt verdacht. We leven mee met het slachtoffer en haar omgeving.”

Ook Douwe Hooijenga, fractievoorzitter in Tytsjerksteradiel, betoogt steun aan het slachtoffer. ,,Ik kan me op geen enkele manier voorstellen hoe heftig het is wat de betrokkenen – slachtoffer, familie en vrienden – op dit moment moeten doormaken. Ik wens hen kracht toe en hoop dat er ook echt recht mag worden gesproken in deze vreselijke situatie.”

Burgemeester Jeroen Gebben werd overvallen door. het nieuws. ,,Ik bin ynformearre dat hy in bepaalde perioade net oanwêzich wêze soe, mar mear wist ik der net fan. Ik bin der stil fan.’‘

Tijdelijk lid van gemeenteraad

De man maakt sinds 25 november deel uit van de ChristenUnie-fractie als vervanger van een zieke fractiegenoot. Op 6 januari liet hij de fractie weten dat hij vanwege persoonlijke omstandigheden het raadswerk neerlegde en zich terugtrok van de kandidatenlijst. Het lukte de fractie sindsdien niet meer om contact met hem te krijgen. Donderdag ontdekte de partij dat de man vast zat, na te zijn geïnformeerd door Waldnet.

De man zou tot 17 februari zijn fractiegenoot vervangen. Hij is gevraagd voor die tijd zijn zetel op te geven.

Nieuws

menu