Raad trekt portemonnee voor extra tonnen centrum Kollum

Zonder al te veel tegenstand ging de raad van Kollumerland donderdagavond akkoord met de kostenstijging van vier ton voor de inzakkende Kollumer kademuren.

Liefst 450.000 euro moet bovenop de al beschikbaar gestelde anderhalf miljoen.

Met dat geld moeten de verzakte Ooster- en Westerdiepswal in het hart van Kollum worden aangepakt. Ook wordt de Sylsterryd verbreed, wordt er een brug verhoogd en komt er een extra brug.

Aanbesteding mislukt

Anderhalf miljoen bleek te weinig, werd onlangs duidelijk. Er werd geen aannemer gevonden die het voor dat geld wilde doen, en dus mislukte de aanbesteding. Aan de raad werd donderdag een extra bijdrage van 450.000 euro gevraagd.

Of er bezuinigingsmogelijkheden zijn, wilde het FNP weten. Nee, pareerde wethouder Jelle Boerema (VVD). Wel liet hij doorschemeren dat het project bij een eventuele volgende kostenstijging wel versobert.

Garanties dat de laagste inschrijver nu wel binnen budget blijft, zoals Klaas de Jager (ChristenUnie) wil, kan Boerema niet geven. ,,Onze inschatting is dat we het voor dit geld kunnen doen.’’ CDA en CU vinden de kostenstijging, die nu richting een kwart van de oorspronkelijke kosten gaat, ,,vrij ruim’’.

Risicovol project

PvdA’er Rik Schaafstal vindt dat ,,wat gebeuren moet, moet gebeuren’’, ook al krijgt hij een ,,vreemd gevoel’’ over het hele project. Hij vreest dat de totale kosten uiteindelijk rond de twee miljoen uitkomen.

Boerema acht die vrees onterecht, al erkent hij dat het een ,,heel risicovol project’’ is.

Uiteindelijk ging de raad unaniem akkoord. De nieuwe aanbesteding start volgende week en de werkzaamheden in september.

Nieuws

menu