Raad De Fryske Marren stemt tegen zandwinning, donderdag overleg over voortbestaan coalitie

60 meter aan handtekeningen tegen zandwinning voor burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren. De petitie is bijna 16.000 keer ondertekend.

De raad van De Fryske Marren stemde woensdagavond tegen zandwinning in het IJsselmeer. Daarop lijkt de coalitie vrijwel zeker stuk te lopen. De VVD en de FNP willen niet langer samenwerken. Morgen (donderdag) volgt een overleg.

VVD-fractievoorzitter Olaf Storms betitelde de Frysk Nasjonalen als ,,volstrekt onbetrouwbaar.’’ Want het ‘nee-woord’ van de FNP was tegen de coalitieafspraak in.

Zandwinning niet op papier

Bij het vormen van het college het afgelopen voorjaar legden CDA, FNP en VVD afspraken voor de komende bestuursperiode vast. Zandwinning hoefde niet aan het papier te worden toevertrouwd, zo vond de FNP. Daar waren de partijen het immers wel over eens.

Want al in 2011 kwamen zandwinner Smals uit Cuijk en het toenmalige Gaasterlân-Sleat overeen dat het bedrijf minstens dertig jaar lang zand mocht winnen vanaf een eiland op 5 kilometer uit de kust bij Oudemirdum.

Protest

Door protest door kustbewoners en natuurorganisaties ging de FNP uiteindelijk twijfelen. Het besluit om Smals een vergunning te verstrekken werd eind november doorgeschoven. 

Met het verstrijken van de tijd nam de anti-zandwinningsstemming toe. Na een ,,wrakseling’’ van maanden bracht de FNP-fractie vorige week naar buiten ‘nee’ te zullen tegen de plannen van zandwinner Smals. 

Lees hier over mogelijke opvolgers: hoe nu verder?

Lees in dit dossier eerdere berichtgeving over de zandwinning.

Nieuws

menu