RIVM geeft 'stookalert' voor Friesland

FOTO

FOTO ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert de inwoners van zeven provincies om donderdag geen hout te stoken. De weersomstandigheden zijn in die provincies volgens het instituut ongunstig, waardoor de rook blijft hangen. Rook kan zorgen voor gezondheidsklachten en stankoverlast. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen last hebben van rook.

Het stookalert geldt voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Het RIVM wijst erop dat er meer mensen thuis zijn door de coronacrisis. ”Houd rekening met elkaar in deze tijd”, aldus het instituut.

Het RIVM begon vorig jaar met de waarschuwing tegen het stoken van hout bij windstil en mistig weer. In 2019 is er ongeveer tien keer een waarschuwing uitgedaan, waaronder een landelijk alert tijdens de jaarwisseling. Mensen kunnen het stookalert ook via de telefoon of op hun mail ontvangen.

De waarschuwing die donderdag is gegeven geldt volgens het RIVM tot in de nacht. Daarna gaat het harder waaien, waardoor rook zich beter kan verspreiden en de luchtkwaliteit verbetert.