PvdA wil harde afspraken over Lelylijn en Nedersaksenlijn

‘De ontsluiting van het Noorden moet niet slechts vanuit Nederlands perspectief worden bezien.’ FOTO NIELS DE VRIES

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen wil harde afspraken maken om te investeren in de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. Ook D66 zit op die lijn.

,,Het zou mooi zijn als we in het debat voor de Lelylijn een Pact van het Noorden sluiten’’, zegt D66-politicus Rob Jetten. De partij doet samen met de PvdA die oproep vanmiddag tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat. Ploumen wil dat alle lijsttrekkers zich eraan verbinden. Beide spoorlijnen verbeteren de bereikbaarheid van het Noorden en het Oosten van het land.

,,Het kabinet-Rutte III was een Randstadkabinet’’, zegt Ploumen. ,,Iedere keer trokken provincies als Limburg, Drenthe en Groningen aan het kortste eind. Het is nu tijd voor daden en niet enkel mooie woorden. Daarom wil ik met de andere lijsttrekkers afspreken dat we gaan investeren in goed openbaar vervoer en afspreken zowel de Lelylijn als Nedersaksenlijn aan te leggen. Daarmee wordt wonen en werken in het Noorden nog aantrekkelijker.’’

Banen

Investeren in beide spoorlijnen levert duizenden banen op en maakt het Noorden aantrekkelijker om te wonen en te werken, stelt de PvdA. De aanleg van de Lelylijn kost enkele miljarden euro’s en zorgt voor een snelle verbinding tussen Groningen, Heerenveen en Lelystad.

Jetten erkent dat snelle verbindingen naar het Noorden, zoals de Zuiderzeelijn, altijd sneuvelden op haalbaarheid. ,,Er zullen altijd redenen zijn om een Lelylijn niet aan te leggen. Ik vind echter dat het maatschappelijk belang zodanig is toegenomen dat je het wel moet doen.’’

Nedersakenlijn

De Nedersaksenlijn is een directe treinverbinding van Enschede via Emmen naar Groningen. Om de Nedersaksenlijn af te maken, moet er een spoorlijn worden aangelegd tussen Veendam en Enschede. De kosten worden geschat op 600 miljoen euro. De nieuwe spoorlijn verbindt Groningen en Assen met Twente en dat is, denkt de PvdA, goed voor de economie van de regio.

Nieuws

menu