PvdA wil 5 miljard investeren voor aanleg van de Lelylijn

. FOTO NIELS DE VRIES

De PvdA wil vijf miljard euro investeren in een snellere treinverbinding tussen Lelystad en Groningen. Dat schrijft de partij in een landelijk investeringsplan.

De partij bepleit in totaal voor 50 miljard euro aan investeringen als antwoord op de coronacrisis. De PvdA wil 10 miljard daarvan in een nieuw noodpakket steken. Daarvan zou een deel naar de gemeenten moeten gaan, waarvan er velen financieel in de knel zitten. ,,Zwembaden, buurthuizen, bibliotheken dreigen te moeten sluiten, terwijl de belastingen omhoog gaan. Noodgedwongen wordt bezuinigd op armoedebeleid, of de jeugdzorg'', aldus de PvdA. Ook voor onder meer de cultuursector, bijscholing of omscholing van mensen en deeltijd-WW moet snel geld op tafel komen.

Lelylijn enorme boost

Uit een rapport blijkt dat de aanleg van de Lelylijn vooral de economie en woningbouw in Heerenveen en Drachten een enorme boost zal geven. Heerenveen kan uitgroeien tot een plaats met 90.000 inwoners, Drachten tot 84.000 inwoners. De nieuwe spoorlijn tussen Lelystad, Heerenveen, Drachten en Groningen moet worden aangelegd ten westen en noorden van de snelwegen A6 en A7.

Dat staat in het haalbaarheidsonderzoek van Studio Bereikbaar dat provincies en kabinet begin vorige maand openbaar maakten. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil eerst de uitkomsten van een aantal andere onderzoeken naar snellere verbindingen met Noord-Nederland afwachten voordat ze inhoudelijk ingaat op de kansen van de Lelylijn.

Lees ook | Rapport Lelylijn: enorme boost voor economie Heerenveen en Drachten

Het gemeentebestuur van Weststellingwerf verwacht ook veel voordeel te hebben van een dergelijke treinverbinding en draagt het project een warm hart toe. Reizigers vanuit Weststellingwerf kunnen dan immers op korte afstand in Heerenveen aansluiten op de Zuiderzeelijn. De gemeenteraad nam ruim een jaar geleden een D66-motie aan om mee te doen aan de lobby voor de spoorlijn.

De landelijke PvdA is nu dus ook zover. Met deze lijn komt het Noorden volgens de partij economisch een stuk dichter bij de Randstad te liggen. ,,Bedrijven in Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe hebben baat bij de Lelylijn en het wordt aantrekkelijker om in het Noorden te wonen.'' De PvdA wil daarnaast dat er samen met Duitsland wordt gewerkt aan betere verbindingen met Bremen en Hamburg.

Nieuws

menu