Publicist Marianne Vaatstra moet twee maanden de cel in

De 54-jarige publicist Wim Dankbaar is wegens smaadschrift veroordeeld tot twee maanden celstraf.

Dankbaar kreeg de straf als gevolg van 'kwetsende en grievende' uitlatingen in 'Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra'. Het Openbaar Ministerie had eind juni vier maanden celstraf geëist .

De publicist uit Overveen noemde in zijn boek onder meer een Duitser bij name, als betrokkene van de moord op Marianne Vaatstra in 1999. De Duitser deed vervolgens aangifte van smaad.

Ook zou de veroordeelde Jasper S. uit Oudwoude de moord niet hebben gepleegd, maar een asielzoeker . Het OM zou met vervalst bewijs de verkeerde dader hebben gepakt.

Voorwaardelijke straf medeschrijver

Hans Mauritz, de 59-jarige medeschrijver en uitgever van het boek, kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

Het is niet de eerste keer dat de schrijvers in aanraking komen met justitie, nadat zij zich enkele jaren geleden verdiepten in de Vaatstra-zaak. Dankbaar kreeg in 2014 een voorwaardelijke celstraf van vier weken, vanwege smaad op internet. Bovenop de celstraf van twee maanden, moet Dankbaar nu ook deze voorwaardelijke celstraf uitzitten.

Dwangsom

Daarnaast moest het duo in 2015 een bedrag van 200.000 euro betalen aan Maaike Vaatstra. Dankbaar en Mauritz gebruikten namelijk delen van haar dagboek, dat ze via derden in handen hadden gekregen. Bovendien maakten zij 'onvoldoende aannemelijk' dat Vaatstra toestemming voor publicatie had gegeven.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde destijds dat Dankbaar en Mauritz een dwangsom van 1.000 euro moesten betalen, voor elke dag dat ze de boeken niet zouden vernietigen - met een maximum van 200.000 euro. Er bleven echter exemplaren van het boek in omloop.

Dankbaar legde als tegenreactie beslag op de AOW van Maaike Vaatstra. Dat hief hij na drie weken weer op.

Reactie Dankbaar

Wim Dankbaar had maandag - dus voor de veroordeling - al een statement op zijn website geschreven:

"Dankbaar laat in een reactie weten niet verrast te zijn door de uitspraak. Hij had op zijn website reeds aangekondigd een veroordeling te verwachten omdat de rechters de indruk van partijdigheid aan hem zouden hebben achtergelaten. Hij meent in zijn verdedigingsrechten te zijn beknot met de afwijzing van getuigen waarmee hij zijn zaak kan bepleiten."

"Dankbaar beweert al jaren dat de top van justitie de moordenaars van Marianne Vaatstra een vrijgeleide heeft gegeven en spreekt van een corrupt vonnis waartegen hij in hoger beroep zal gaan. Volgens hem is het hogere doel hem als klokkenluider de mond te snoeren voor wat betreft zijn onwelgevallige boodschap over justitie."

Nieuws

menu