Publicist Dankbaar moet rectificeren

Het boek waarin de visie van Wim Dankbaar op de Vaatstra-zaak staat gepubliceerd. Foto Anton Kappers

De rechtbank in Haarlem heeft publicist Wim Dankbaar verboden op welke wijze ook contact te leggen met de moeder van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra. Ook moet hij diverse rectificaties plaatsen.

In kort geding had de moeder de rechtbank gevraagd een contactverbod, rectificaties, een publicatieverbod en een schadevergoeding van 16.000 euro. De rechtbank komt daar nu voor een groot deel aan tegemoet, maar legt geen schadevergoeding op. De rectificatieplicht betreft onder meer brieven die de moeder aan Dankbaar zou hebben geschreven, terwijl die tekst door hem zelf was verzonnen.

In het vonnis gelast de rechtbank Dankbaar ook verschillende publicaties over de moord te verwijderen van zijn website en Facebookpagina. Voor iedere overtreding van het vonnis moet Dankbaar de moeder 20.000 euro per dag, tot een maximum van 500.000 euro betalen.

Dankbaar beweert al jaren dat de voor de moord veroordeelde veeboer Jasper S. niet de dader is. Volgens Yehudi Moszkowicz, advocaat van de moeder, belde de publicist zijn cliënt tot voor kort nog geregeld op en stuurde hij beledigende e-mails.

Nieuws

menu