Psycholoog Irma van Steijn en gedragsdeskundige Arie Dijkstra over mensen en corona. 'We moeten dit virus zien als feit en niet als probleem'

Of het nu gaat om de avondklok, het ‘nieuwe normaal’ of de knuffelbehoefte van mensen... Psycholoog Irma van Steijn uit Leeuwarden en gedragswetenschapper Arie Dijkstra uit Heiligerlee kijken - zowel persoonlijk als vaktechnisch - heel verschillend naar de coronacrisis. In de laatste aflevering van Zomer Live kruisen ze nog net niet de degens.

Van Steijn zag door de coronacrisis een ‘tsunami aan patiënten’ in haar praktijk. ,,Het was een heel druk jaar. Bij de start viel het nog mee. Toen keken we vooral naar hoe we alles moesten organiseren voor wat betreft beeldbellen. Maar ook hoe we ruimtes moesten voorzien van goede materialen om te luchten.”

Maar naarmate de crisis zich verder ontwikkelde, kwamen er ook meer cliënten. ,,We hebben veel kunnen toevoegen bij mensen. Het was hard werken”, zegt Van Steijn daarover.

Colleges aan 600 studenten vanuit huis

Gedragswetenschapper Arie Dijkstra, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, spreekt van een gekke tijd. Hij ontdekte dat thuiswerken eigenlijk prima kan. ,,Ik gaf onderwijs aan zo’n 600 studenten die verspreid over de hele wereld zaten te luisteren naar mijn colleges. Plotseling kon dat heel goed.”

Dijkstra en Van Steijn blikten op het terras van restaurant Oostergoo in Grou terug op het coronajaar. Waarbij de psycholoog en gedragswetenschappen, uiteraard, ook aan de praat kwamen over de polarisatie in de samenleving.

De rellen die uitbraken nadat het kabinet besloot dat in Nederland een avondklok ging gelden, maakte de tegenstelling goed duidelijk. ,,Bepaalde groepen mensen hadden al het gevoel dat ze minder kansen hebben. Daar kwam de coronacrisis bovenop. Wat je zag was dat een aantal mensen daar tegen ging ageren, gevolgd door anderen”, zegt Dijkstra daarover.

Avondklok

De door zoveel Nederlanders gewraakte avondklok vond ook Van Steijn vervelend. En overbodig. ,,Ik werk vaak tot laat en ga daarna vaak nog wandelen. Ineens moest ik rennen om op tijd thuis te zijn. Terwijl ik echt niet van plan was om nog uren door te gaan.”

In haar praktijk, met 40 medewerkers, zag Van Steijn negatieve gevolgen van het thuiswerken, die volgens haar ook voor andere bedrijven gelden. ,,Mensen kwamen als het ware buiten de stam te staan, ze dreven af. Het onderlinge, kleine contact was weg en dat kan voor onderhuidse spanningen zorgen. Als professional word ik nu het meest ingezet om teams weer lekker te laten lopen.”

Het effect van de coronacrisis op de gezondheid en het welbevinden van mensen is volgens Van Steijn zonder twijfel onderschat. ,,De meeste mensen zullen geen blijvende schade hebben opgelopen omdat ze een jaar niet hebben kunnen knuffelen. Maar je hebt ook een andere groep, mensen die in armoede leven, die wel blijvende gevolgen zullen merken door alles wat er is gebeurd. Denk aan de jeugdzorg. We moeten hier oog voor hebben, zorgen dat die mensen weer gezond worden.”

Gezonder en gelukkiger

Als er namelijk iets is wat de coronacrisis ons heeft geleerd, dan is het volgens Van Steijn wel dat relaties en een goed sociaal netwerk ervoor zorgen dat mensen fysiek gezonder en gelukkiger zijn.

En hoe precies moet de samenleving nu terug naar het oude, of wordt het nieuwe, normaal? Van Steijn is resoluut. ,,We moeten corona zien als feit en niet als probleem. Mijn tip? Geef je eigen weerstand een boost. Doe gezonde dingen, houd contact, blijf wijs.”

De komende maanden

Dijkstra is er nog niet uit hoe het de komende maanden verder gaat. ,,Dat wordt straks een afweging, ook met familie. Gaan we straks weer handen geven? Elkaar zoenen?”. De gedragsdeskundige vraagt zich af of mensen wel zin hebben om straks terug te gaan naar het ‘heilige moeten’ van bijvoorbeeld opgelegde feestjes.

Maar boven alles ziet hij vaccineren als uitweg. ,,Ik denk dat we ontzettend snel terug gaan naar hoe het was. Corona kan met een vaccinatie meer gaan lijken op een griep.” Dat betekent volgens hem eigenlijk dat mensen dan kunnen zeggen: ‘we willen geen griep, maar we laten ons niet gek maken door die griep’.

Zomer Live is de hele zomervakantie elke woensdag vanaf 12.15 uur te zien geweest op DVHN.nl en LC.nl en de facebookpagina’s van beide titels. Elke donderdag verschijnt een samenvatting van de uitzending in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Nu de zomervakantie voorbij is, keren DVHN Live en LC Live terug (op woensdag vanaf 12.15 uur).

Nieuws

Meest gelezen