Psychologen vrezen nieuwe aanbesteding jeugdzorg: 'De keuzevrijheid voor behandeling van je kind is in het geding'

Systeemtherapeut Marten Sprenger biedt jeugdzorg aan in Joure. FOTO NIELS DE VRIES

Twaalf vrijgevestigde psychologen verenigen zich om jeugdzorg te kunnen blijven aanbieden in Friesland. Ze vrezen de nieuwe aanbesteding.

Eind maart bevestigde wethouder Hilde Tjeerdema (D66) van centrumgemeente Leeuwarden dat de Friese gemeenten het mes willen zetten in de wildgroei aan jeugdzorgaanbieders. De achttien gemeenten willen onder de vlag van Sociaal Domein Fryslân het aantal contracten rigoureus terugdringen om de oplopende kosten tegen te gaan en het onderling contact te herstellen.

Sinds de gemeenten in 2015 verantwoordelijk zijn geworden voor het aanbod van jeugdzorg is het aantal gecontracteerde aanbieders bijna verdrievoudigd. Van zo’n honderd jeugdzorgaanbieders in 2015, via 159 in 2018 en 250 in 2019 naar 287 in 2021.

Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten hebben signalen opgevangen dat er geen onderscheid wordt gemaakt in achtergronden. Gekwalificeerde, hoogopgeleide psychologen zouden op een hoop worden gegooid met kindercoaches en zorgboeren zonder die achtergrond. Het kind wordt de dupe, waarschuwen ze.

Vanwege al het administratief gedoe heeft sinds de transitie van rijk naar gemeenten al bijna de helft van de vrijgevestigde zielendokters afscheid genomen van de jeugdzorg, zegt de Drachtster psychotherapeut Heleen Mülder. ,,De keuzevrijheid voor behandeling van je kind is in het geding.”

Lees ook | Vrijgevestigde psychologen keren jeugd-ggz de rug toe: 'Hoe gek wil je het hebben?'

Nieuws

menu