Provinsje past snelvaargebied Burgumer Mar aan om proef door te zetten

FOTO ST/ PIXABAY

FOTO ST/ PIXABAY

Door het snelvaargebied op de Burgumer Mar aan te passen, hoopt de provincie Fryslân de proef volgend jaar een vervolg te geven.

Natuur- en Landschapsvereniging De Wâlden, De Marren maakte deze zomer met succes bezwaar bij de rechtbank tegen het snelvaren, omdat dit schadelijk zou zijn voor de natuur. Volgens de provincie had onderzoek uitgewezen dat de gevolgen beperkt zouden zijn. Volgens de rechter heeft de provincie het besluit niet zorgvuldig genomen en is het onzeker wat de gevolgen van de pilot zijn voor de natuurwaarden.

Er is een bodemprocedure aangespannen door de vereniging. Een definitieve behandeling en uitspraak van de rechtbank over de bodemprocedure volgt nog. Een datum is nog niet bekend.

Om in ieder geval tegemoet te komen aan de bezwaren heeft de provincie het snelvaargebied nu verkleind. Het zuidoostelijke gedeelte van de Mar wordt geschrapt, alleen het zuidwestelijke gedeelte blijft over. ,,We merkten al dat het gebied te groot was’’, concludeerde gedeputeerde Avine Fokkens (VVD).

Hopen op tweede jaar

De provincie ging in juni van start met de pilot van twee jaar. Omdat de proef nog onder de rechter ligt, kan de provincie nu alleen nog maar de hoop uitspreken op een vervolg. Door het gebied kleiner te maken, hoopt gedeputeerde Fokkens dat de pilot een tweede jaar krijgt.

Ze doet nog wel een ,,winstwaarschuwing’’ en wil niet te vroeg juichen. De problemen rondom de Raad van State-uitspraak rondom de stikstofdepositie kan nog roet in het eten gooien. Mocht de proef van de rechter een vervolg krijgen, dan kan het zomaar zijn dat er ook in 2020 niet het hele jaar kan worden gevaren. ,,Er kunnen maar een maximaal aantal uur gevaren worden’’, zegt Fokkens, ,,voordat deze norm wordt overschreden. Als die norm bereikt is, kan het zo zijn dat we de proef al eerder moeten stoppen.’’

Het is de bedoeling dat het snelvaargebied open is van 15 juni tot en met 15 september. Dit jaar kwam er in juli al een verbod op de proef.

Lees ook | Net een snelle boot gekocht, komt er een verbod op snelvaren Burgumer Mar